Vlaamse Havendag: Gentse haven, jouw dagelijks leven!

‘De Gentse haven, dat is gewoonweg jouw dagelijks leven!’ Onder dat motto kan men op zondag 20 september tijdens de Vlaamse Havendag ruim 20 bedrijven bezoeken en de Gentse haven op en naast het water beleven. Deze bedrijven en het Havenbedrijf Gent laten zo de haven van binnenuit zien.

Grondstoffen bij de vleet
In de haven komen heel wat grondstoffen binnen en worden er goederen geproduceerd die met ons dagelijks leven te maken hebben: strooizout of keukenzout, papier voor de krant, pulp voor sinaasappelsap, staal voor auto’s en bruggen, zand en grind of cement en beton voor bouwmaterialen en nog zoveel meer. In de haven wordt ook elektriciteit opgewekt, worden biobrandstoffen geproduceerd en schepen ‘verknipt’ tot schroot voor consumentengoederen.

Van Zelzatebrug tot bootje varen
Naast bedrijven bezoeken kan men de haven ook op of rond het water ontdekken en beleven. Bezoek de brug van Zelzate of de Zonneberg, neem een kijkje in een binnenvaartschip of ontdek welke vracht er op wielen staat in een groot roroschip dat naar het Zweedse Göteborg vaart. Maak kennis met de buffergebieden tussen de havenactiviteiten en de woonkernen. Of verneem alles over de nieuwe sluis die in Terneuzen zal worden gebouwd. Kom mee bootje varen op het havenjacht Jacob Van Artevelde of kijk naar de demonstraties van de Scheepvaartpolitie en de brandweer. Ontdek bovendien de geluiden van de haven op een wel heel aparte manier.

Twee Havendagdorpen: Rigakaai en Kluizendok
Alle locaties zijn gecentraliseerd rond de Rigakaai (aan het Grootdok, tegenover Weba en Decathlon) en rond het Kluizendok. Daar vormen zich heuse ‘Havendagdorpen’ met infochalets, eten en drinken, fietsparkings, gratis busvervoer en autoparkings. In de infochalets en bij de deelnemende bedrijven zijn er dagprogramma’s te verkrijgen.

Bezoekers van de Havendag kunnen met de fiets de bewegwijzerde routes volgen of gebruik maken van de gratis bussen die doorlopend rijden van 9.30 uur tot 18 uur.

Veerdiensten
Via de veerponten kan men snel van de ene naar de andere oever van het Kanaal Gent-Terneuzen. Het veer van Terdonk is de hele dag voorbehouden voor voetgangers en fietsers. Het veer van Langerbrugge blijft open voor alle verkeer.

Beleef de haven van binnenuit!
Op de Havendag ontdekt men de haven op een unieke wijze. Het havengebied ligt ten noorden van de stad Gent tot 25 kilometer ver. Een gebied dat 61.000 mensen werk verschaft in een 300-tal bedrijven aan weerszijden van het Kanaal Gent-Terneuzen. Een 4.700 hectare groot gebied met 5 dokken, 28 kilometer kaaimuren, 128 kilometer wegen, 211 kilometer sporen en tal van kranen om zeeschepen en binnenvaartschepen te lossen en te laden. Een haven met groene buffergebieden tussen de havenactiviteiten en de woonkernen.

De Vlaamse Havendag vindt plaats op zondag 20 september van 10 tot 17 uur

Meer… www.vlaamsehavendag.be/gent en www.facebook.com/havengent/events