Vletten door de Amsterdamse grachten

Het was een kleurrijk schouwspel, de vaartocht van twaalf stalen lelievletten in opvallende kleuren. Voortgetrokken door drie sleepboten van Scouting Nederland namen zij vandaag (vrijdag 18 juni) deel aan een tocht door de Amsterdamse grachten. De grachtentocht maakt onderdeel uit van het zogeheten‘Vette Vlettenproject’, bedoeld om vmbo-scholieren enthousiast te maken voor de maritieme sector. Op zaterdag 21 augustus maken zij in een onderlinge wedstrijd tijdens SAIL uit wie de beste vlet en roeiers heeft.

Met de woorden ‘Ik wens u een behouden vaart’ loste Dertje Meijer, algemeen directeur van Haven Amsterdam, rond het middaguur het startschot op Steiger 16, direct achter het Havengebouw. Dit gebeurde in aanwezigheid van de hoofdsponsors Stichting Nederland Maritiem Land (NML) en de provincie Noord-Holland. Promotieorganisatie Amports (Amsterdam Ports Association) verzorgt de coördinatie en uitvoering. Via de Westerdoksluis, de Prinsengracht en de Amstel ging de ‘vloot’ naar de aanlegsteiger van het Stadhuis. In elke vlet zaten zes scholieren die de afgelopen maanden hun eigen zeilboot hebben gebouwd. In de Raadszaal werd het gezelschap welkom geheten door wethouder Carolien Gehrels (onder andere Economische Zaken en Financiën).

De slotbijeenkomst van het Vette Vlettenproject is op zaterdag 21 augustus tijdens SAIL, als de twaalf teams een onderlinge roeiwedstrijd houden in het SAILsation gebied, ten noorden van Java- en KNSM-eiland. De komende weken krijgen ze roeilessen van Scouting Noord-Holland.

Bron: Vette Vletten, 21-06-2010;