Vopak bouwt nieuwe opslagterminal voor ruwe olie en olieproducten in Hainan, China

Vopak en joint venture partner State Development & Investment Corporation uit China hebben de definitieve investeringsbeslissing genomen voor het bouwen en exploiteren van een opslagterminal voor vloeibare bulkproducten in Yangpu, Hainan, China.

  • De terminal zal een initiële opslagcapaciteit van 1,35 miljoen kubieke meter hebben en twee aanlegsteigers. Deze capaciteit kan in de toekomst aanzienlijk worden uitgebreid.
  • De Chinese National Development and Reform Commission (NDRC) verleende recentelijk haar goedkeuring voor de ontwikkeling van deze terminal.
  • De terminal zal dienen als een hub voor de overslag van ruwe olie en olieproducten op de kruising van belangrijke vaarroutes voor schepen vanuit het Midden-Oosten en Afrika naar het Verre Oosten.

Koninklijke Vopak en de State Development & Investment Corporation (SDIC) uit China hebben de definitieve investeringsbeslissing genomen voor de bouw en exploitatie van een onafhankelijke opslagterminal voor ruwe olie en olieproducten op 58 hectare land in Yangpu, Hainan, China. Hiervoor is een joint venture opgericht, waarin SDIC 51% van de aandelen houdt en Vopak 49%. De terminal zal voorzien in twee aanlegsteigers en een opslagcapaciteit van 1,35 miljoen kubieke meter (cbm) en is gesitueerd in de Yangpu Economic Development Zone. Eén van de aanlegsteigers zal bestemd zijn voor zogenoemde Very Large Crude Carriers (VLCC’s). Vopak en partner SDIC verkregen recentelijk goedkeuring van de NDRC voor de bouw van de terminal, en zijn nu de laatste voorbereidingen aan het afronden om te kunnen starten met de bouw van de terminal. .

De joint venture gaat Vopak SDIC Terminal Yangpu ontwikkelen tot een hubterminal voor break-bulkdoeleinden en het mengen van producten. Met een VLCC-aanlegsteiger en uitstekende diepwatertoegang wordt deze terminal de eerste onafhankelijke opslagterminal voor olieproducten van derden in het zuiden van China, die schepen met een laadvermogen tot 375.000 DWT kan ontvangen en afhandelen. De joint venture streeft ernaar dat de terminal, waarvan de opslagcapaciteit in de toekomst kan worden uitgebreid tot 5,2 miljoen cbm, in het derde kwartaal van 2013 in bedrijf kan worden genomen. Voor de ontwikkeling van de terminal is een project-financieringsovereenkomst afgesloten met een syndicaat van zes Chinese banken onder leiding van Agricultural Bank of China.

Hainan is strategisch gelegen ten opzichte van belangrijke vaarroutes voor het transport van ruwe olie die het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Afrika verbinden met het Verre Oosten, en met de westkust van de Verenigde Staten. De verwachting is dat de hoeveelheid ruwe olie die naar de zuidelijke regio in China wordt vervoerd aanzienlijk zal groeien in de komende jaren.

Vopak voert op proactieve wijze een groeistrategie in China en vele andere locaties in de wereld die van kritiek belang zijn voor haar klanten. Met deze nieuwe terminal in Hainan neemt de opslagcapaciteit van Vopak´s Chinese terminalnetwerk toe van 1,2 miljoen cbm heden ten dage tot ruim 3 miljoen cbm in 2013.
Inclusief de aangekondigde projecten in China zal Vopak wereldwijd meer dan 6 miljoen cbm toevoegen aan haar totale opslagcapaciteit voor bulkvloeistoffen hetgeen zal leiden tot een totale opslagcapaciteit van 31,4 cbm aan het einde van 2013.