“Wat wij zien, is dat flexibiliteit steeds belangrijker wordt”

ORCA Crew Services is een vrije nieuwe speler in de maritieme, bagger, offshore en energie industrie. Afgelopen september besloot Rob Vermeulen om zijn eigen crewing en recruitment bureau te beginnen.  “Wat wij zien, is dat flexibiliteit steeds belangrijker wordt.”

ORCA Crew Services is een crewing en recruitmentbureau specifiek gericht op de renewable industrie, offshore supportschepen en baggerindustrie. “Wij zijn betrokken bij verschillende grote projecten, mobilisatie vind plaats de komende weken”, vertelt Rob Vermeulen, directeur van ORCA Crew Services ons. “Op dit moment zijn wij dan ook op zoek naar constructiepersoneel voor jack-up platformen op zee, installatiemanagers, machinisten, sleepbootkapiteins en stuurmannen.” ORCA Crew Services kijkt hier niet alleen naar ervaring maar ook naar iemands mentaliteit. “Goede mensen die ervoor willen gaan, zijn altijd welkom.”

Behoefte aan Nederlandse zeevarenden
Daarnaast ligt de focus bij ORCA Crew Services op Nederlandse zeevarenden. “Ondanks dat de industrie steeds internationaler wordt, merken wij dat er ontzettend veel behoefte is aan Nederlandse zeevarenden. De kwaliteit van de Nederlandse opleidingen zijn heel goed ten opzichte van sommige andere landen.” Volgens Rob hoeven jonge jongens en meiden die van een zeevaartopleiding af komen zich dan ook geen zorgen te maken. “Er is genoeg werk!”

Eenmaal aangenomen bij ORCA Crew Services treed je bij het bureau in dienst. “Dit gaat op basis van een projectcontract, dus voor een duur van een project. Als wij tevreden over iemand zijn en potentie in iemand zien, geven wij een contract voor een onbepaalde tijd. Dit verschilt per persoon”, gaat Rob verder.

Voordelen van flexibel werken
Volgens Rob is er steeds meer behoefte aan flexibiliteit. “Rederijen geven steeds minder vaste contracten uit. Zij willen vaker op projectbasis werken waarbij mensen worden ingehuurd voor een duur van een project.” Ook steeds meer werknemers zien de voordelen van flexibel werken. “In vergelijking met tien jaar geleden zijn er veel meer mensen die bewust kiezen voor flexibel werken: freelancers en ZZP’ers.” Vooral deze laatste groep wordt steeds groter. “Het is een kwestie van vraag en aanbod.”

Hectische maanden
Afgelopen maanden waren hectische maanden voor Rob, maar spijt heeft hij zeker niet. “Ik heb jaren in loondienst gewerkt, maar kreeg steeds meer ambitie om ook voor mezelf te beginnen”, legt hij uit. Maar onderschatten moet je het zeker niet. “Bij het beginnen van een bedrijf moet je aan alles denken, want er was nog niets. Van het aannemen tot personeel en het maken van contracten tot het aanschaffen van kopieermachines”, legt Rob uit. Inmiddels zijn er twee vestigingen, in Nederland en in Litouwen en werken ze op kantoor met acht personen. “Het gaat heel goed!”

Benieuwd naar de mogelijkheden bij ORCA Crew Services? Ontmoet het team op MOCE2018 op stand E323.

Rob Vermeulen van Orca Crew Services.