Foto: Bayards UP

“We zitten echt in een nichemarkt”

Jelle Lanting startte ongeveer een jaar geleden als Manager Service & Maintenance bij Bayards UP, onderdeel van de Bayards Groep. Bij zijn aantreden kwam Bayards UP net van de grond. Na jaren voor grote bedrijven te hebben gewerkt, koos Jelle bewust voor een wat kleiner bedrijf. “De Bayards Groep is een platte organisatie. De sfeer is informeel en dat vind ik heel prettig. Daarnaast heb ik, doordat wij in een klein team werken, het gevoel dat ik echt iets kan betekenen en een verschil kan maken.”

Foto: Bayards UP
Jelle Lanting van Bayards UP

Bayards UP

Samen met Bayards Aluminium Constructies en van Campen Bayards valt Bayards UP onder de Bayards Group. “Bayards Aluminium Constructies staat bekend om het ontwerpen, engineeren, produceren en installeren van complexe aluminium constructies, waaronder helidecks. Hiervan hebben we er inmiddels wereldwijd meer dan 600 geïnstalleerd. Bayards levert het volledige pakket inclusief zaken als verlichting en brandblussystemen”, legt Jelle uit. Veel klanten kwamen voor onderhoudsvragen ook weer terug bij Bayards. “Bayards had destijds echter niet de mankracht voor deze toenemende onderhoudsvragen en het leveren van goede service. De interne vraag naar ondersteuning voor Project Management was één van de aanleidingen voor het oprichten van UP. Anderzijds speelde ook het commerciële aspect een grote rol. Er waren namelijk bijna geen servicegerichte partijen in de branche, maar er was wel een sterke vraag naar dergelijke diensten. Zo is dus uiteindelijk in oktober 2016 Bayards UP in het leven geroepen, een tak binnen de Bayards Groep volledig gericht op het inspecteren en onderhouden van helidecks.”

Jelle gaat verder: “Wij ontzorgen de klant door middel van inspecties, advies over de veranderende regelgeving en onderhoud zoals het opnieuw aanbrengen van frictie en markeringen of het vervangen van safety netting. Deze service biedt Bayards UP niet alleen aan voor Bayards helidecks, maar ook voor helidecks ontworpen en gebouwd door andere partijen.“

Foto: Bayards UP

Uitdagende projecten

Als Manager Service & Maintenance houdt Jelle zich grotendeels bezig met het maken van offertes, het onderhouden van klantcontact en het organiseren van werken en projecten. “Het is een echte uitdaging om de projecten die op het eerste gezicht bijna onmogelijk lijken, toch tot een goed einde te brengen. Wij hebben te maken met helikopters die tijdens onze werkzaamheden gewoon moeten kunnen landen, zware weersomstandigheden en afgelegen locaties, bijvoorbeeld offshore, midden in de Noordzee. Daarnaast weet de klant niet altijd wat er wenselijk of noodzakelijk is. Aan ons de taak om dat inzichtelijk te maken en te verwezenlijken. UP is een jonge en snel groeiende organisatie, dus ook het vormgeven van het bedrijf en het doorontwikkelen van onze diensten zijn zaken waarmee ik me veel bezighoud.”

Doorzettingsvermogen en oplossingsgericht denken

Bayards Up is het afgelopen anderhalf jaar flink gegroeid en naar verwachting zet deze ontwikkeling zich verder door. “We zijn dan ook op zoek naar supervisors, degenen die het onderhoud daadwerkelijk uitvoeren.” Welke achtergrond heeft iemand hiervoor nodig? “Natuurlijk is het belangrijk dat deze persoon een technische achtergrond heeft, alleen kunnen we niet verwachten dat iemand direct gespecialiseerd is in helidecks. Omdat we in een nichemarkt werken, leiden wij nieuwe medewerkers intern op. We hebben namelijk alle kennis van en ervaring met het materiaal en ontwerp in huis.” Echter is houding net zo belangrijk, aldus Jelle. “Doorzettingsvermogen en oplossingsgericht denken zijn eigenschappen die wij erg belangrijk vinden binnen ons team. We zoeken mensen met een goed verstand die logische keuzes kunnen en durven maken, want daar krijg je echt ruimte voor binnen het bedrijf. Bayards UP biedt je de mogelijkheid om ondernemend te zijn en jezelf te ontwikkelen.”