Weinig wind tijdens tweede dag Delta Lloyd ONK

Zaterdag 19 september werd gekenmerkt door weinig wind. Maar ondanks de lichte omstandigheden werden toch een groot aantal goede wedstrijden gevaren in de verschillende klassen. De omstandigheden waren moeilijk voor de deelnemers en wedstrijdleiding. De wind veranderde veel van richting en van kracht.

Op het programma staan morgen twee wedstrijden. In de Laser, Laser Radial, 470 en Finn-klasse zal een afsluitende medal race gevaren worden waarin de top tien per klasse uitkomt.

Voor de Formule 18 (catamaran) was dit de eerste dag van het kampioenschap. De eerste race moest helaas worden afgebroken vanwege de afnemende wind. In de middag nam de wind weer toe en zijn er alsnog twee races gevaren.

470
Nina Keijzer en Anneloes van Veen gaan na vandaag aan de leiding in het klassement in de 470-klasse. Doordat er meer dan vijf wedstrijden zijn gezeild, mogen ze het slechtste resultaat aftrekken. De te vroege start van gisteren telt hierdoor niet mee. De tweede plaats wordt ingenomen door het Duitse team van Imke Brockerhoff en Mathias Weidenbach. Dirk Bennen en Jelte Bertoen moesten de koppositie opgeven en staan na vandaag op de derde plaats. Ze staan echter maar 1 punt achter hun concurrenten, dus alles is nog mogelijk.

Laser
Oudgediende Serge Kats gaat na vandaag aan de leiding in de Laser-klasse. Ook in deze klasse werden zes wedstrijden gevaren. Remco Schaardenburg volgt met een puntje verschil. Eduardo van Vianen en Gijs Pelt staan daar weer vlak achter in het klassement, dus dat worden morgen spannende wedstrijden waarin het klassement nog helemaal kan veranderen.

Laser Radial
Yuri Hummel heeft de dames in het klassement ingehaald, dit ondanks zijn te vroeg start in race 5. Verassing vandaag was Philipine van Aanholt. Ze voer zeer sterk en staat op een verdiende tweede plek. Dit met gelijk aantal punten met Michelle Broekhuizen. Ze zal zich morgen dus zeker nog moeten bewijzen.

Finn
De Finn-klasse wordt door twee Duitsers aangevoerd, Cristoph Froh en André Budzien. Oud-Olympiër Roy Heiner staat op de derde plek. Dennis de Ruiter en Wietze Zetzema staan nog wel binnen bereik van de eerste plaats dus ook hier zal het er zondag om spannen.

Star
In de Star-klasse zijn door de moeilijke omstandigheden vandaag maar twee wedstrijden gevaren. Deze wedstrijden zijn live te volgen op internet: https://www.sailingspectator.com/events/26-delta-lloyd-onk–star-class.html
Sjaak Haakman en Alex Breuseker gaan hier aan de leiding met een kleine voorsprong van drie punten op Sander Jorissen en Erik veldhuizen.

2.4
De Duitser Eberhard Bieberitz gaat ruimschoots aan de leiding in de 2.4 mR. Met een serie met een vijfde plek en vijf opeenvolgende eerste plaatsen is hij haast niet meer in te halen door Fred Imhoff, die tweede staat. In dit evenement is dit een open klasse, iedereen kan dus deelnemen in de paralympische boot.

F18
De Formule 18-klasse is met haar 55 deelnemers de grootste klasse van het evenement. Het is een zeer sterk veld. Aan de leiding gaat het team Darren Bundock en Will Howden (AUS) Ze wonnen goud tijdens de Olympische spelen 2008. Tweede staan Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij. Zij verdedigen de titel op dit evenement en derde staan Coen de Koning en Thijs Visser, de wereldkampioenen van dit jaar. Morgen worden in de F18-klasse vier wedstrijden gevaren.

Bron: Delta Lloyd, 20-09-2009;