Windturbines van 12 MW in 2020 door nieuwe transmissie

Het ingenieursbureau Innas en het technologiebedrijf Hydrautrans hebben samen een mechanische, hydraulische transmissie ontwikkeld voor offshore windturbines met een vermogen van meer dan 12 MW. Deze lichte, kostenefficiënte transmissie biedt een competitieve oplossing voor de nieuwe generatie offshore windturbines. De verwachting is dat de technologie in 2020 op de markt zal zijn.

Door een lange levensduur en hoog rendement onderscheidt deze technologie zich van de huidige directe aandrijvingen en tandwielkasten in windturbines.

Met de nieuwe mogelijkheid is het zelfs mogelijk om nog verder op te schalen dan 12 MW
De 12 MW transmissie bestaat uit 4 onafhankelijke modules van 3 MW. De componenten zijn licht waardoor de kop van de turbine 10 tot 25% lichter zal zijn. Ook windturbines met een lager vermogen van 6 MW of 9 MW zullen gebruik kunnen maken van deze nieuwe technologie door minder modules te plaatsen. Met de ontwikkelde aandrijving is het zelfs mogelijk in de toekomst nog verder op te schalen dan 12 MW.

‘Floating Cup Technology’
Voor de transmissie wordt de ‘Floating Cup Technology’ gebruikt, uitgevonden en gepatenteerd door Innas. In de hydraulische pompen en motoren vindt geen metaal op metaal contact plaats, met een hoog rendement zonder slijtage tot gevolg. Dit resulteert in een levensduur van meer dan 25 jaar en een rendement van meer dan 95%.

levelized cost of energy significant lager
Voorlopige resultaten tonen aan dat het implementeren van deze hydraulische transmissie in nieuwe windturbinemodellen van huidige leveranciers de levelized cost of energy (LCoE) significant verlagen. De lage turbineprijs in combinatie met de lange levensduur levert een LCoE reductie tot €6,- per MWh op.