Wrak van Duitse onderzeeër uit WO I gevonden in Noordzee

Voor de Belgische kust in de Noordzee is een wrak van een Duitse onderzeeër uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Welke onderzeeër het precies is, is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat het een Duitse onderzeeër is van het type UB-II. Het wrak van 27 meter en 6 meter breed is bijna intact. Waarschijnlijk zijn de 23 overleden bemanningsleden nog aan boord. De precieze locatie is niet bekend gemaakt om schatzoekers en plunderaars op afstand te houden en om beschadigingen te voorkomen.

Het wrak is gevonden door Tomas Termote, een maritiem archeoloog die al jarenlang duikt in de Noordzee om gezonken onderzeeërs in kaart te brengen.

Van de 11 gezonken onderzeeërs in de Belgische wateren is dit het best bewaarde exemplaar, meldt de VRT. Het zou ook kunnen gaan om de UB-27, de UB-29 of de UB-32, allemaal van de Duitse Flandern Flotille. Die bestond uit 19 gelijke onderzeeërs waarvan er 15 gezonken zijn.

Volgens wetenschappers is het bijna zeker dat de onderzeeër is gezonken door een contactmijn. Aan de boeg van het schip zijn wel beschadigingen te zien.

Er moet nog één keer gedoken worden om vast te kunnen stellen om welke onderzeeër het precies gaat.