YMR's tijdens de Wereldhavendagen. Foto: Maritime By Holland

YMR: Jongeren interesseren voor een opleiding en baan binnen de maritieme wereld

De drie nieuwe Young Maritieme Representatives (YMR’s) voor het studiejaar 2019/2020 zijn bekend! Bas, Danique en Jesper zijn bekroond tot de nieuwe jongerenambassadeurs van de maritieme sector. Dit gebeurde door Rob Verkerk, voorzitter van Nederland Maritiem Land, op de eerste dag van de Wereldhavendagen aan boord van Loodsvaartuig de Polaris van het Loodswezen.

YMR's tijdens de Wereldhavendagen. Foto: Maritime By Holland
YMR’s tijdens de Wereldhavendagen. Foto: Maritime By Holland

Net als hun voorgangers gaan de nieuwe YMR’s zich een jaar lang onderdompelen in de maritieme sector, met het doel jongeren interesseren voor een opleiding en een baan binnen de maritieme wereld.

Bas Peeters

De eerste nieuwe Young Maritime Representative is de 16-jarige Bas Peeters. Bij Bas zit het varen al vanaf jongs af aan in het bloed. Als kind ging hij al met zijn opa en oma mee op hun binnenvaartschip. Tegenwoordig is Bas student schipper/ kapitein aan het Scheepvaart- en Transport College (STC) in Rotterdam. Een BBLtraject, oftewel veel varen en eens per zes weken een week naar school. Varen doet hij op de ms. Splendid , een 135 meter lange binnenvaartschip die kolen en erts van Rotterdam naar Dillingen in Duitsland vervoerd. Vanaf Dillingen worden staalplaten meegenomen. Volgens Bas prachtig om te doen. “Je komt op veel verschillende plekken en iedere dag is anders.” Bas wil het komende jaar laten zien dat de maritieme sector meer is dan alleen superjachtbouw en zeevaart. “Er is nog zo veel meer. Dat laat ik graag zien ter inspiratie. We kunnen nog wel wat collega’s gebruiken!”

Danique Horstemeier

Ook nieuw dit jaar is de 20-jarige Danique Horstmeier, derdejaars student Maritieme Techniek aan de TU Delft. Zij heeft een snuffelstage gelopen bij superjachtbouwer Oceanco en deed afgelopen jaar als een van jongste kandidaten mee aan de Waterschapsverkiezingen. Door haar opleiding ziet Danique in hoe groots Nederland als land is in de maritieme wereld en wat er allemaal mogelijk is in deze sector. En toch kiezen helaas te weinig mensen voor deze richting. Daar wil zij verandering in brengen. “Ik wil andere jongeren graag net zo enthousiast maken voor deze prachtige sector, waar geen enkele dag hetzelfde is.”

Jesper Poppe

Tot slot is de 21-jarige Jesper Poppe benoemd tot Young Maritime Representative 2019/2020. Na een wereldreis door NieuwZeeland besloot hij dat hij nog meer van
de wereld wilde zien. De maritieme sector is daar volgens Jesper de perfecte plek voor. “Je komt overal en krijgt er nog voor betaald ook. Een betere combinatie is er niet.” Hij besloot te starten aan de opleiding Maritiem Officier aan de Hogeschool Zeeland, waar hij nu in zijn tweede jaar zit. Volgens Jesper een topopleiding. Jesper merkt dat mensen niet veel verder komen dan varen, als hij vertelt over zijn opleiding. “Er zo veel meer uitdagend werk: van scheepsbouw tot watersport en van visserij tot waterbouw.”

Verslag doen

Rob Verkerk nam op dezelfde dag afscheid van de jongerenambassadeurs van het studiejaar 2018/2019: Mick, Vera, Jesse en Marijn. Op symbolische wijze werd door hen het stokje in de vorm van de vlog-camera aan de nieuwe YMR’s overhandigd. Het komende jaar gaan zij met de camera in hun hand maritieme bedrijven bezoeken, meevaren op bijzondere schepen en zijn zij aanwezig bij verschillende evenementen om verslag te doen.