Zeldzame vondst opgraving 17e- eeuws vrachtschip in Dronten

Zeldzame vondst opgraving 17e- eeuws vrachtschip in Dronten

Boven alle verwachtingen in zijn al in een vroeg stadium van de opgraving in Dronten meerdere bijzondere vondsten gedaan. In het vrachtschip uit het begin van de 17e eeuw, dat wordt opgegraven door archeologiestudenten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en medewerkers van International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland, zijn onder meer drie sierborden en een complete stookplaats aangetroffen. Eén van de drie borden is een blauw majolica bord met een afbeelding van een vogel. Dit is een zeldzame vondst. Zelfs onder de 30.000 voorwerpen in het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot in Lelystad is geen vergelijkbaar bord aanwezig.

Naast het blauwe majolica bord, dat in Haarlem is geproduceerd, is ook een faience bord opmerkelijk te noemen. Op dit bord is een stukje tekst leesbaar: “maer en bort van porseleijn” en het cijfer “3”. Het gaat om een bord uit een serie van zes, elk met een eigen stukje tekst, waarin aangeraden wordt om aardewerk borden te gebruiken in plaats van tinnen borden. Deze borden moesten geschuurd worden, terwijl aardewerk alleen maar hoefde te worden afgewassen.

Ook is een deel van de kombuis in het schip aangetroffen, bestaande uit een stookplaats van gietijzeren haardplaten met daaraan vastgekoekt een treeft (rooster voor pannen) en een vuurtang. Witte tegeltjes met blauwe decoratie en gele IJsselsteentjes met mortel maken eveneens deel uit van de stookplaats. Aan de onderkant van de haardplaat is een complete tinnen kan vastgekoekt. Tot het kookgerei behoort eveneens een complete koperen koekenpan. Met behulp van een staafje zwavel en een houten stokje werd het vuur aangestoken. De voorloper van onze kant-en-klare lucifers. Tot de persoonlijke uitrusting horen een pijpenkop en een ovaal koperen tabaksdoosje. Bijzonder zijn ook de gevonden fragmenten van een glazen drinkglas.

Het wrak
Het vrachtschip, met een lengte van bijna 20 meter, is aan stuurboord tot aan de bovenkant van het boord compleet bewaard gebleven. Dit biedt de unieke kans om de constructie daarvan te documenteren. Het schip ligt zijdelings overgeheld in de bodem. De zijkant van het schip aan bakboord is naar binnen gevallen over de rest van het schip heen. Samen met andere losgeraakte scheepsdelen lijkt de bovenkant van de vindplaats op een chaotisch Mikado spel. Deze ligging was een verrassing voor de onderzoekers, die eerder vermoedden dat het schip als een pizza calzone dubbelgevouwen lag.

Publieksdag
De opgraving is gestart op 4 augustus en duurt nog tot en met 28 augustus. Het wrak, in 1960 voor het eerst vermeld en in 1989 uitgebreid verkend, wordt opgegraven door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF). De opgraving in augustus is het eerste deel, in de zomer van 2015 wordt de opgraving hervat. Op zaterdag 23 augustus is er een publieksdag, van 11.00 uur tot 16.00 uur. Jong en oud kan dan de opgraving van dichtbij maken en vragen stellen aan de archeologen. Voor kinderen is er een springkussen op het erf van familie Meijering van Biologisch Landbouwbedrijf Meijering* , de eigenaren van de grond waar de opgraving plaatsvindt. Op het erf zijn ook verse biologisch geteelde groenten te koop. Het adres is: Rietweg 17, in Dronten.

Volg de opgraving
Het laatste nieuws via Twitter (@Scheepswrakken, de IFMAF Facebookpagina (Scheepsarcheologie-Flevoland) en de weblog van de IFMAF: https://ifmaffieldschool.blogspot.com.