Zeshonderd euro boete voor niet communicerende schipper

De politie heeft op 19 januari in Dordrecht een 54-jarige schipper uit het Poolse Szczecin een boete van zeshonderd euro opgelegd omdat hij niet in het Nederlands, Duits of Engels met de rest van de scheepvaart kon communiceren. Hierdoor had hij tijdens de vaart de scheepvaart verschillende keren in gevaar gebracht.

Het schip met de Poolse schipper kwam bijna in aanvaring met twee andere schepen toen het vanaf de Lek de Noord indraaide. Deze schepen hadden gelet op de veiligheid afspraken gemaakt via de marifoon. De Poolse schipper had zich echter niet gemeld. Later bij de kruising van de Noord, Oude Maas en Benede Merwede ging het bijna weer mis. Ook hier was gebrek aan communcatie blijkbaar de bepalende factor. Medewerkers van Rijkswaterstaat begeleidden het schip vervolgens naar de Merwedekade waar het schip veilig kon afmeren.

Stress
De waterpolitie stelde aan boord van het schip vervolgens een onderzoek in en trof een gestresste en vermoeide Poolse schipper in de stuurhut aan. Al snel bleek dat de schipper niet in staat was te communiceren in het Nederlands, Engels of Duits waardoor hij niet kon deelnemen aan het voor de veiligheid van de scheepvaart noodzakelijk berichtenverkeer over de marifoon. De waterpolitie maakte proces-verbaal op en gaf, gebruikmakend van de tolkentelefoon, de schipper voor de nautische veiligheid een scheepvaartaanwijzing. Het schip mocht niet eerder vertrekken totdat er een schipper aan boord was die wel in één van de voorgeschreven talen kon spreken.

Boete
In overleg met openbaar ministerie is de schipper een boete van zeshonderd euro opgelegd. Deze werd betaald en het schip is zondag 20 januari, aangevuld met een andere schipper, weer vertrokken.

Meer… Politie