Zestigjarig jubileum ss Rotterdam vandaag feestelijk ingeluid

ss Rotterdam, foto Rob Adriaanse

 
Vandaag viert de ss Rotterdam de zestigste verjaardag van het stoomschip.

In de vorm van een feestelijke bijeenkomst aan boord (13.00 tot 17.00) wordt het jubileumjaar ingeluid. Diverse sprekers zullen vertellen over hun betrokkenheid en ervaringen tijdens de bouw en tewaterlating van het schip.

Als voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn (HAL), is de ss Rotterdam het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland werd gebouwd. Tot 1971 verzorgde het een lijndienst tussen Rotterdam en New York, en na de opkomst van het vliegen diende het nog jaren als succesvol cruiseschip. Sinds 2008 ligt het schip aangemeerd in de Rotterdamse Maashaven, dienend als hotel, restaurant en evenementenlocatie.

Om 16.40 uur, precies 60 jaar na de doop op 13 september 1958 door Koningin Juliana, zal enkele minuten lang het luide geschal klinken wat normaliter te horen is bij vertrek uit de haven. Dit feestelijke hoogtepunt is ook de start van een jaar vol festiviteiten dat eindigt op 3 september 2019, zestig jaar nadat de ss Rotterdam daadwerkelijk zijn eerste reis maakte.