Zr.Ms. Groningen zaterdag weer terug in Den Helder

  • binnenland

Na vijf maanden inzet in het Caribisch gebied keert patrouilleschip Zr.Ms. Groningen zaterdag terug in de thuishaven van Den Helder. Tijdens deze periode heeft het schip in totaal ongeveer 2253 kilo drugs onderschept. De bemanningsleden worden feestelijk onthaald door vrienden en familieleden.

Naast maritieme presentie, was de belangrijkste taak het uitvoeren van counterdrugsoperaties en kustwachttaken voor zowel de Koninklijke Marine als de Kustwacht Caribisch gebied. Voor counterdrugsoperaties buiten de territoriale wateren had de Groningen een zogenoemd ‘Law Enforcement Detachement’ (LEDET) van de Amerikaanse kustwacht aan boord. Daarnaast was de bemanning inzetbaar voor het verlenen van eventuele noodhulp na een orkaanpassage.

De laatste drugsvangst was eind september waarbij  2000 kg cocaïne werd onderschept. Eerder die maand verstoorde het patrouilleschip Groningen een drugstransport, waarbij 300 kg cocaïne naar de zeebodem verdween. De laatste keer dat een marineschip een onderschepping deed van meer dan 1.000 kg cocaïne was in 2013 door Zr.Ms. Amsterdam.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten