Zware Jongens in het Zee- en Havenmuseum

Happy Diamond - lashing of a shiploader

Van 22 februari tot en met 28 september 2014 is er in het IJmuider Zee- en Havenmuseum de tentoonstelling Zware Jongens. Deze tentoonstelling geeft een kijkje in de wereld van bijzondere transporten over water en bestaat o.a. uit foto’s en modellen van zwareladingschepen van Biglift Shipping en de verhalen van Zware Kees.

Kapitein Cornelis J.M. Wiersum, ‘Zware Kees’ van BigLift Shipping vaart al jaren over de wereldzeeën met bijzondere ladingen. De expositie geeft u d.m.v. foto’s en modellen een beeld van BigLift-schepen met de spectaculaire, vaak immens zware ladingen aan boord. De wereldkaarten geven u een beeld van alle laad- en losplaatsen die door Zware Kees in de loop der jaren zijn aangedaan. De kapitein nodigt u uit om in het museum een kijkje te nemen op de brug van zijn schip.

Kees Wiersum, die op dit moment met het schip de Happy Diamond onderweg is naar Australië, heeft vanuit grote liefde voor zijn vak twee boeken geschreven over het varen anno nu: ‘Verhalen voor het varen gaan’ en ‘Een scheepslengte verhalen’. Tevens schrijft hij wekelijks een column in de Schuttevaer. Binnenkort zal Kees Wiersum in het Zee- en Havenmuseum zijn derde boek presenteren: ‘Verhalen op de valreep’.

BigLift Shipping, onderdeel van de Spliethoff Group, is één van de wereldleiders op het gebied van het wereldwijde zeevervoer van zware lading en projectlading. Sinds haar oprichting in 1973, streeft BigLift naar innovatie, hoge kwaliteit en betrouwbaarheid en werkt zij volgens strikte tijdschema’s en de hoogste normen op het gebied van Kwaliteit, Gezondheid, Veiligheid & Milieu (QHSE).

Een grote verscheidenheid aan lading voor een diversiteit aan klanten in onder andere de olie & gas, mijnbouw en energie genererende industrie, wordt wereldwijd vervoerd door een moderne eigen vloot van 14 zwareladingschepen.

Deze fascinerende tentoonstelling in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden kunt u bezoeken van 22 februari tot en met 28 september 2014. Het museum is elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend van 13:00 tot 17:00 uur.  Adres: Havenkade 55 te IJmuiden, telefoon 0255 538007.

Meer… Zee en Havenmuseum