Zwemverbod Oude IJssel

Zwemmen, springen en duiken in de Oude IJssel is gevaarlijk en officieel ook verboden. ‘s Zomers komt het vaak voor dat met name jongeren springen of duiken vanaf de bruggen en zwemmen in de Oude IJssel. Nu de schoolvakantie is begonnen, waarschuwt Waterschap Rijn en IJssel voor de gevaren en adviseert mensen om te zwemmen in een zwemplas. Wie toch in de Oude IJssel springt of duikt, loopt het risico een bekeuring te krijgen.

Risico’s
Het verbod op zwemmen in de Oude IJssel is ingesteld om ongelukken te voorkomen. Bij sluizen staat bijvoorbeeld een vaak sterke stroming en kunnen soms draaikolken ontstaan. Door de sterke stroming en draaikolken kunnen zelfs geoefende zwemmers in de problemen komen. Ook duiken is gevaarlijk. Niet overal is het water even diep en op de bodem liggen soms scherpe voorwerpen.

Op de Oude IJssel varen ook (vracht)schepen. Zwemmers zijn vanaf een schip niet of nauwelijks te zien en door de zuigende werking van met name grote vrachtschepen kunnen zwemmers naar een schip worden toegetrokken.

Meer… Waterschap Rijn & IJssel