1.400 ton kraanschip kiest Amsterdamse haven als thuisbasis

Het Nederlandse offshore exploitatiebedrijf Conquest Offshore heeft de Amsterdamse haven aangewezen als thuisbasis voor diens unieke heavy lift kraanschip: de Conquest MB1. Het schip, met een hijscapaciteit van 1.400 ton, strijkt vandaag neer in de Cacaohaven. Met de komst van de Conquest MB1 wordt er in de Amsterdamse havenregio een forse stap gezet in het bedienen van de offshore gerelateerde markt.

De terminals in de Amsterdamse havenregio en Havenbedrijf Amsterdam zetten zich actief in om de havens in Amsterdam en IJmuiden op de kaart te zetten voor de offshore industrie. Conquest Offshore heeft voor Amsterdam als thuishaven gekozen wegens de internationaal strategische positie en aansluiting op de visie van IJmuiden en Amsterdam voor de bediening van de offshore industrie.

Investering in offshore
Van de Amsterdamse haventerminals biedt de Ter Haak Groep ruimte aan dit nieuwe initiatief. De Ter Haak Groep maakt, op diens 30ha grote USA terminal in de Cacaohaven, een kade van 300 meter vrij voor huisvesting van land en drijvende kranen. Het betreft hier kranen in de klasse 300 ton en zwaarder. Operationeel directeur Havenbedrijf Amsterdam Koen Overtoom: “Dit kraanschip is uniek in de havenregio. Het is een ware powerlifter en levert een mooie bijdrage aan de toekomst van het gebied in de offshore industrie”. Naast de vrijgemaakte kade wordt er 40.000 m2 vrijgemaakt voor mobilisatie en demobilisatie van zowel offshore gerelateerde als heavy lift projecten.

Mooie toekomst voor offshore
Conquest Offshore bouwde bekendheid op met o.a. de bergingswerkzaamheden van de Costa Concordia in Italië, waarbij tevens de Conquest MB1 werd ingezet. Het bedrijf exploiteert kraanschepen voor de bouw- en installatiewerkzaamheden voor havens, de olie & gas en offshore wind industrie, ontmanteling van olieplatformen, bergingen en wrakverwijdering.