10 sollicitatietips voor iedereen!

Kopie van https://www.vacature.com/nl-be/carriere/groeien/10-carrieretips-voor-twintigers

1. Er is geen duidelijk afgebakend carrièrepad

Het is onmogelijk om je carrière helemaal op voorhand te plannen. En dus zal je misschien wel terechtkomen in sectoren waarvan je nooit gedacht had dat je er ooit zou werken. Probeer van elke ervaring die je opdoet iets op te steken.

2. Samenwerken met collega’s die je niet kan uitstaan is goed voor je ontwikkeling

De ideale werkomgeving bestaat niet. Overal botsen ego’s en ambities. Bovendien kan je sterke persoonlijkheden niet zomaar veranderen. Leer dus met anderen om te gaan. Het zal een groot voordeel voor je carrière blijken.

3. Zoek werk waar je geapprecieerd wordt

Oké, iedereen is vervangbaar en waarschijnlijk zullen er inderdaad heel wat mensen bestaan die jouw werk ook goed zouden doen. Toch bestaan er werkomgevingen waar je voelt dat je er op je plaats bent en waar je je niet graag wil laten vervangen. Probeer daar dan ook niet te snel weg te gaan.

4. De crisis kan je carrièreplanning dwarsbomen

Een passende job vinden is niet meer zo makkelijk als tien jaar geleden. Door de crisis moeten heel wat mensen genoegen nemen met wat ze kunnen vinden. Voor wie afstudeert kan het een goed idee zijn om nog een bijkomende opleiding aan te vatten in plaats van onmiddellijk de arbeidsmarkt op te gaan.

5. De oude regels zijn nog altijd van tel

De manier waarop we werken is grondig geëvolueerd, maar toch zijn bepaalde zaken onveranderd gebleven. De werkethiek die je ouders erop nahielden is ook nu nog waardevol: wees dankbaar voor je job en doe steeds hard je best.

6. Behoud een open geest en blijf dankbaar

Blijf leren en verlies nooit je interesse. Elke job heeft een interessant kantje waar je ooit je voordeel mee kan doen.

7. Leer met geld omgaan

Dat je aan het begin van je carrière misschien moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, is niet abnormaal. Wees spaarzaam en geef je geld niet uit aan luxeproducten, maar wel aan interessante ervaringen.

8. Verlaat tijdig het zinkende schip

Heel wat mensen krijgen ooit spijt van een job waar ze te lang gebleven zijn. Wees daar dus voor op je hoede en zoek andere oorden op wanneer de tijd daar rijp voor is. Word je onderbetaald of merk je dat de start-up waarvoor je werkt nooit een succes zal worden? Kijk dan tijdig uit naar iets anders.

9. Je weerstand is groter dan je zou denken

Op het werk zal je te maken krijgen met moeilijke situaties, schreeuwende klanten en een woedende baas. Wees gerust, je zal het allemaal overleven. Sterker nog: het zal je een betere werknemer maken. De veerkracht van een twintiger mag je niet onderschatten.

10. De zoektocht naar geluk zal je een betere werknemer maken

Je zal leren dat het in het leven niet alleen draait om geld verdienen en faam verwerven. Zoek het geluk, schep plezier in wat je doet en zorg ervoor dat mensen je gaan beschouwen als een ‘vakman’ of -vrouw.