25e Editie Grachtenrace Amsterdam

Op zaterdag 8 oktober wordt de 25e editie van de Grachtenrace Amsterdam geroeid. De Grachtenrace Amsterdam is een sloepenrace van ongeveer 24 kilometer. De route start in de IJhaven, ter hoogte van de Passagiersterminal en loopt dwars door de binnenstad van Amsterdam. Verste punt is het Olympisch Stadion. De race eindigt weer in de IJhaven. Hoofdsponsors van deze race zijn Haven Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam.

Nieuwe locatie start en finish
De Grachtenrace wordt sinds 1986 elke 2e zaterdag van oktober geroeid. Tot en met vorig jaar was de start en finish in het Oosterdok, tegenover het Scheepvaartmuseum. Door de komst van de Floating Dutchman, een amfibibus die in het Oosterdok te water gaat, kan het evenement daar niet meer plaatsvinden. Een prachtige nieuwe locatie is gevonden in de IJhaven ter hoogte van de Passagiersterminal, waar start en finish goed te zien zijn vanaf bijvoorbeeld de Jan Schaeferbrug.

144 teams
De eerste race werd in 1986 georganiseerd door de Amsterdamse Zeevaartscholen, om het nautische onderwijs meer bekendheid te geven. In dat jaar waren er 35 deelnemers, een aantal dat nu gegroeid is naar 144 deelnemende sloepen uit het hele land en zelfs uit Duitsland en Rusland. Eind jaren ’90 dreigde door het sluiten van de Zeevaartschool aan de Nieuwe Vaart een einde te komen aan de Grachtenrace. Medewerkers van Haven Amsterdam en de Hogeschool Amsterdam hebben toen besloten de race te adopteren. Waternet, de Koninklijke Marine en Rijkswaterstaat ondersteunen de organisatie.

Startschot door wethouder Eric van der Burg
Om de 25e editie extra feestelijk te laten verlopen, zal wethouder Eric van der Burg om 11:15 het eerste startschot geven vanaf het startschip ‘de Gyrinus’, gelegen bij de Passagiersterminal. De eerste 4 sloepen vertrekken dan, waarna er om de 4 minuten telkens 4 sloepen volgen. De langzaamste eerst en de snelste als laatste. Dit zorgt er voor dat het hele veld op de grachten bijeen komt. Vanwege de smalle bruggen en vele rondvaartboten vergt dit veel van de roeiers en stuurmannen, en is spektakel verzekerd.

De route van de Grachtenrace is vanaf de wal overal goed te volgen. Vrijwel de hele route leent zich er bij uitstek voor om per fiets te volgen. Op de website van de Grachtenrace is de routekaart te downloaden.

Slimme haven
Haven Amsterdam is de vierde haven van Europa en wil een slimme haven zijn met als kern duurzame groei. Groei die banen en inkomsten oplevert en waarbij de haven op een slimme manier met beschikbare ruimte omgaat. Groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. Groei waarmee inwoners van Amsterdam het havengebied nog meer gaan waarderen als interessant en aantrekkelijk. Dit wil Haven Amsterdam bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, stad en regio.

Meer… Port of Amsterdam