28e editie van de Bikkeltocht

Jaarlijks organiseert Studievereniging van Scheepsbouwkunde UNFC samen C-Job Naval Architects de Bikkeltocht. Dit jaar heeft de 28e editie van de tocht plaatsgevonden op 19 oktober, een tocht van 70 kilometer die in het holst van de nacht door de Friese wateren wordt gevaren. 

“Dit jaar was een groot succes, we hebben 120 deelnemers in 32 teams mogen verwelkomen in Heeg. Ondanks de afwezigheid van de wind hebben alle teams gestreden en daadwerkelijk gebikkeld. Ik heb respect voor het doorzettingsvermogen van de teams, want dit jaar was ontzettend zwaar. Chapeau voor degene die de tocht hebben uitgevaren en ik hoop jullie allen volgend jaar weer te mogen verwelkomen tijdens de 29e Bikkeltocht!” aldus Ezra Booij van de 28e Bikkeltocht organisatie.

Om 23.00 uur luidt het startschot waarna de teams in polyvalken het Heegermeer op gingen. De eerste teams kwamen rond het middag uur van de volgende dag over de finish. De andere teams zagen aan het einde van de tocht langzaam de zon weer ondergaan.

De Bikkeltocht dankt zijn naam aan de zware omstandigheden waarin de tocht gevaren wordt. Het evenement begint altijd op de vrijdag van de derde week van oktober. Niet alleen is het ontzettend koud in deze week van oktober, ook ervaren deelnemers vaak regen, mist en wel of geen wind. Alleen echte bikkels zetten tot aan de eindstreep door.

De succesformule
Deze editie is overwonnen door C-Job team 4 onder aanvoering van Geert Soede met zijn crew Bart Soede, Tjerk Feenstra en Rob Strijland. Deze editie kenmerkt zich aan het relatief mooie weer met weinig tot geen wind, wat wel vervelend is als je een zeiltocht vaart. Toch wist C-Job team 4 op innovatieve wijze de tocht als eerste uit te varen.

Rob Strijland, winnaar van de Bikkeltocht 2018, over de succesformule: “Dat wij deze tocht met het ‘senioren team’ gewonnen hebben, kwam gedeeltelijk door het goed inschatten van het weer : ‘Geen wind en mooi droog weer’. Door deze reeds dagen en voor iedereen bekende weersvoorspelling, is ons team onder aanvoering van Geert zeer innovatief en binnen de wedstrijd regels aan de gang gegaan. Al brainstormend via de groep WhatsApp heeft Geert besloten de PolyValk te voorzien van een “solide roei installatie”. Gedurende de race bleken we niet geheel uniek te zijn, maar waarschijnlijk wel het meest effectief.”

Studievereniging van Scheepsbouwkunde UNFC
Het UNFC is de studievereniging van scheepsbouwkunde gevestigd in Rotterdam. De studievereniging organiseert veel excursies en lunchlezingen, maar ook grotere evenementen zoals de Bikkeltocht. “Het doel van onze vereniging is de schakel zijn tussen studenten, opleiding en bedrijven.” Aldus Rick Valk, voorzitter van het UNFC.