35 miljoen liter water stroomt MARIN’s nieuwe Depressurised Wave Basin in

“Toen iemand afgelopen vrijdag de enorme hal van ons vernieuwde Depressurised Wave Basin instapte, zei hij tegen me: “Het heeft wel wat van die deeltjesversneller in Zwitserland”. Die vond ik wel mooi gevonden. En het klopt ook wel een beetje: ook dit is een uniek testlaboratorium, nergens anders ter wereld kun je schepen testen in golven en vacuüm.” Aan het woord is Bas Buchner, directeur van MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland). Onder het motto ‘Op de bodem van de zee’ opende MARIN 11-11-11 de deuren van deze unieke faciliteit voor bijna 1000 klanten, aannemers, medewerkers, hun familie en vrienden. Dat was nog net op tijd, want over een week stroomt er 35 miljoen liter water in dit betonnen gevaarte van 240 m lang.

Het gebouw zelf staat al bijna 40 jaar aan de Marconistraat/Galvanistraat in Ede: sinds de jaren ‘70 doet MARIN er onderzoek naar cavitatie van scheepsschroeven: bellenvorming achter de schroef die de schroef kapot kan slaan en veel herrie maakt. Om dat te kunnen testen, is het niet alleen noodzakelijk het schip en de schroef te verkleinen, maar ook de luchtdruk moet verlaagd worden. Dat doet MARIN door de lucht boven het water weg te zuigen tot een veertigste van de atmosferische druk. Omdat er dan 20 km lucht op het dak staat te duwen, moet het gebouw enorm sterk zijn: de wanden en het dak zijn dan ook meer dan 1,5 m dik.

Met hulp van de overheid heeft MARIN nu kunnen investeren in golfopwekkers in deze testfaciliteit. Zo kan cavitatie worden onderzocht in golven, maar ontstaan er ook allerlei nieuwe onderzoeksvelden, zoals het onderzoek aan luchtsmering voor schepen, golfenergie, het effect van geluid op zeedieren en golfklappen tegen schepen en offshoreconstructies. De golven worden gemaakt door bewegende flappen aan de wand, net als in een golfslagbad. Aan de andere kant worden ze weer opgevangen door metalen stranden. Een grote wagen rijdt als een trein over het water om de schepen die getest worden te volgen. “Omdat mensen niet onder vacuüm kunnen werken”, zegt Buchner, “moet dat alles op afstand worden bediend vanuit de controlekamer. Dat wordt de eerste keer best even spannend”. In januari wordt de faciliteit formeel geopend door Minister Verhagen van Economische Zaken, Innovatie en Landbouw.

Meer… MARIN