Plasterk verwelkomt Ockels en Ecolution op Aruba na 100% duurzame oversteek

Na een 100% duurzame oversteek van maar liefst 76 dagen komt de Ecolution op zondag 20 januari aan op Aruba. Het eiland neemt in de wereld een leidende rol in op het gebied van duurzaamheid en heeft zich ten doel gesteld om in het jaar 2020 volledig klimaatneutraal te zijn. Wubbo Ockels gaat zich de komende drie maanden inzetten op Aruba onder het motto van Happy Energy Island.

De Ecolution en haar bemanning, waaronder Wubbo Ockels en zijn vrouw Joos, vertrok op 5 november vanuit de thuishaven Scheveningen voor haar eerste trans-Atlantische oversteek. Minister Plasterk en Mike Eman, de minister- president van Aruba, zullen de Ecolution en haar bemanning zondag om 15.00 uur in Oranjestad verwelkomen.

Aruba’s green voyage
Met de overtocht van de Ecolution wil de regering van Aruba samen met Ockels en de bemanning van de Ecolution de wereld op een symbolische wijze laten zien dat 100% duurzaam mogelijk is. Aruba neemt in de wereld een leidende rol in op het gebied van duurzaamheid en heeft zich ten doel gesteld om in het jaar 2020 volledig klimaatneutraal te zijn. De missie voor verduurzaming van het eiland Aruba sluit nauw aan bij de missie van Happy Energy, een initiatief waarbinnen Wubbo Ockels de rol van duurzaamheidsexpert op zich neemt.

Happy Energy
Happy Energy is een jong initiatief dat staat voor een positieve en duurzame cultuur, en streeft naar een samenleving die zoveel mogelijk gebruik maakt van herbruikbare producten en schone energie.

De Ecolution 100% duurzame oversteek
De Ecolution is een energiezuinig en onderhoudsvriendelijk zeil- en woonschip ontworpen door^ maritiem architect Gerard Dijkstra. Het^ schip is in alle omstandigheden makkelijk en veilig te hanteren en biedt voldoende energie om lange zeiltochten te maken en langdurig te ankeren. Er zijn maar drie tot vijf zeildagen nodig om drie weken comfortabel te kunnen leven aan boord. De Ecolution wekt stroom op door middel van twee schroeven onder de boot. Tijdens het zeilen wordt deze energie opgeslagen in accu’s die tegelijk de ballast van de boot zijn. Voor extra power en veiligheid zijn er twee dieselmotoren van elk 55 Kw. die ook op bio-diesel draaien.

Wubbo Ockels: ‘Ecolution heeft zich bewezen als een zeer goed zeilend veilig^ schip en heeft stormen doorstaan met tot 60 knopen wind. Geen druppel dieselolie was nodig tijdens de overtocht. Met een snelheid van gemiddeld meer dan 7 knopen hebben we regelmatig meer dan 5 kW opgewekt. We hebben zelfs een keer een uur lang de elektromotor in de achteruit gezet omdat de accu’s te vol werden. We hebben 50 broden gebakken, 1200 liter water gemaakt, 1500 koppen koffie uit de koffiemachine gehaald, en meer dan 5000 mijl afgelegd. Ecolution is een eiland met alles erop en eraan. Voor mij is mijn concept bewezen, ik ben trots.’

Meer… Ecolution