Maritime Hotspot Rio de Janeiro / Santos ‘springlevend’

Maritime Hotspots Rio de Janeiro-Santos springlevend

 Foto:  Spreker, Kees Willemse van SBM Offshore

Aandacht voor de maritieme ontwikkelingen in Brazilië is eigenlijk niet meer weg te denken. De netwerkborrel van de ‘Maritime by Holland Maritime Hotspots Commissie Rio de Janeiro / Santos’ op 13 juni bij Boskalis illustreerde de grote interesse. 90 aanwezigen wisselden kennis en ervaringen uit over maritiem zaken doen in Brazilië. De offshore sector springt het meest in het oog, maar ook scheepsbouw, jachtbouw en havenlogistiek spelen een duidelijk rol.

Presentaties over de kansen en uitdagingen
Tijdens de netwerkborrel gaf commissievoorzitter Gust Biesbroeck (ABN AMRO) de aftrap van een tweetal presentaties. Kees Willemse van SBM Offshore gaf zijn blik op de manier om succesvol te zijn in Brazilië. Recentelijk boekte SBM Offshore een groot succes met een order van rond US$ 3.5 miljard bij Petrobras. En er zit waarschijnlijk nog meer in de pijplijn! Vervolgens liet Peter Klip namens Boskalis zien dat het ook voor hen, ondanks enkele moeilijk te nemen horden, wel degelijk mogelijk is gebleken om in Brazilië voet aan de grond te krijgen. Beide heren zien echter wel uitdagingen in het omgaan met de complexe Braziliaanse regelgeving.

Maritime Hotspots Commissie
In 2012 is een start gemaakt met het Maritime Hotspots Programma van Nederland Maritiem Land (NML). Het doel is om de samenwerking tussen de Nederlands maritieme sector en kansrijk geïdentificeerde regio’s te versterken. Er is een drietal ‘hotspots’ geselecteerd waarvoor een commissie in het leven is geroepen: St. Petersburg, Istanbul en Rio de Janeiro.

In de commissie van Rio de Janeiro hebben reders, werven, toeleveranciers, brancheverenigingen en de overheid zitting. In totaal zijn er op het moment 30 deelnemers aan de commissie; zij willen het voortouw nemen in het gezamenlijk versterken van de Nederlandse maritieme handelspositie in Brazilië. De commissie kwam op 13 juni voor de 3e keer bij elkaar voorafgaand aan de netwerkborrel.

Vooruitblik
De komende periode zal de Maritime Hotspots Commissie een inventarisatie maken van de uitdagingen in het zaken doen met Brazilië om vervolgens te kijken naar gerichte oplossingen bij de veel voorkomende belemmeringen. Daarnaast zal de commissie een ideaal platform blijven om ervaringen uit te wisselen. Verder zal de aandacht komen te liggen bij het betrekken van de Braziliaanse partijen bij het actieve netwerk, dit via activiteiten zoals de handelsmissie met Minister Ploumen in het najaar van 2013 en beurs Europort.

Meer… Nederland Maritiem Land