Aanleg Offshore Center Maasvlakte 2 van start

Op dinsdag 25 juli begint de nieuwste snijkopzuiger van Boskalis ‘Helios’ met de aanleg van een vaargeul en het opspuiten van het haventerrein in de Prinses Alexiahaven, Rotterdam Maasvlakte 2 voor de aanleg van het Offshore Center. De Helios is een 152 meter lang en is op 1 juli officieel in de vaart genomen. Het is de grootste en meest krachtige snijkopzuiger die Boskalis ooit heeft ontwikkeld.  

Het zand van de landaanwinning wordt opgespoten door PUMA (Projectorganisatie Uitbreiding Maasvlakte). Dat is een samenwerkingsverband tussen de twee Nederlandse waterbouwbedrijven Boskalis en Van Oord voor de aanleg van de 1e fase van Maasvlakte 2. Het gaat om totaal 70 hectare. De in totaal 7 miljoen m3 zand wordt gewonnen uit zee en uit havenbekkens. Naast de Helios worden ook de hoppers Strandway, Olympia en de Rotterdam ingeschakeld. In november moet de eerst 30 hectare zijn opgeleverd.

Offshore Center is voor windenergie op zee, decommissioning en de ‘olie & gas’- markt
Het Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt een Offshore Center voor windenergie op zee, decommissioning (ontmanteling van olie – en gasplatforms) en de ‘olie & gas’- markt. Er hebben zich al 25 gegadigden aangemeld voor het Offshore Center, dat maakte Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf tijdens de persconferentie van de halfjaarcijfers op 20 juli bekend.