ABB presenteert ‘s werelds krachtigste systeem voor ondergrondse en maritieme energietransmissie

  • binnenland

ABB006a cable system_Level 2_horizontal_B

Met een spanning van 525 kV is er een nieuw wereldrecord geboekt op het technologische gebied van HVDC-kabels. Verdubbeling van de te transporten hoeveelheid energie is nu mogelijk. Ver afgelegen groene energiebronnen kunnen efficiënter en voordeliger aangesloten worden op het elektriciteitsnet.

ABB, marktleider op de gebieden energie- en automatiseringstechnologie, kondigt een doorbraak aan op het gebied van transmissiekabels. Het concern heeft met succes een 525 kilovolt (kV) extruded high-voltage direct current (HVDC) kabelsysteem ontwikkeld en getest. Ver afgelegen groene energiebronnen kunnen nu efficiënter en voordeliger aangesloten worden op het elektriciteitsnet.
Door deze recente innovatie wordt de capaciteit van HVDC transmissiekabels verdubbeld van 1.000 megawatt (MW) tot ongeveer 2.600 MW. Bovendien wordt de maximaal te realiseren lengte van de systemen vergroot van 1.000 kilometer naar 1.500 kilometer. De transportverliezen blijven ondanks deze verhoging van de mogelijkheden onder de 5%.

Door toepassing van de nieuwe HVDC-kabel is het mogelijk om de spanning met 64% te verhogen. Op dit moment is 320 kV de hoogste bedrijfsspanning die voor HVDC-kabels wordt toegepast.
Het 525 kV kabelsysteem kan zowel voor maritieme als voor ondergrondse toepassing aan land gebruikt worden. Zodoende is het system ideaal voor efficiënte energietransmissie in zowel dichtbevolkte streken, natuurgebieden maar ook in open zee of in kustgebieden.

“Deze belangrijke technologische doorbraak verbetert de mogelijkheden voor toepassing van groene energiebronnen. Toepassing van ondergrondse kabel op land maar ook als verbinding over zee maakt de integratie van verafgelegen nieuwe energiebronnen een stuk eenvoudiger” zegt Ulrich Spiesshofer, CEO van ABB.

Door de mogelijkheid om meer energie met geringe verliezen over grotere afstanden te transporteren biedt de nieuwe 525 kV kabel van ABB mogelijkheden aan landen en energiebedrijven om op grote afstand opgewekte zonne- of windenergie op het bestaande net in te voeden. Slechts één paar 525 extruded HVDC kabels is voldoende voor de energievoorziening van twee miljoen huishoudens door middel van de in een groot offshore windgeneratorpark opgewekte energie!

Door de nieuwe techniek hoeft er minder geïnvesteerd te worden maar zijn ook de exploitatiekosten lager. Bovendien wordt het draagvlak voor toepassing van DC-netwerken er door vergroot. ABB had hier al een grote hindernis weggenomen door de succesvolle ontwikkeling van de hybride HVDC vermogensschakelaar.
Het innovatieve kabelsysteem is opgebouwd uit de nieuwe DC kabel met cross-linked polyethylene (XLPE) isolatiemateriaal. Het toegepaste isolatiemateriaal is ontwikkeld door Borealis, een gerespecteerde marktleider op dit gebied. Bovendien worden er speciale eindsluitingen en verbindingen toegepast die ontwikkeld zijn door ABB.

HVDC-kabelverbindingen zijn essentieel voor duurzame energienetten waarbij aanzienlijke hoeveelheden energie over grote afstand en vaak tussen verschillende landen getransporteerd moeten worden. ABB is marktleider op het gebied van kabelsystemen voor hoogspanning.
Tot de installed base behoren zowel interconnectoren via zee, aansluitingen van windparken, olie- en gas platforms en ondergrondse verbindingen in stedelijke gebieden. ABB heeft wereldwijd meer dan 25 grote HVDC en 100 AC kabelverbindingen gerealiseerd.

Meer… ABB 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten