Aboutaleb opent ‘Dealen met Drugs’ in Maritiem Museum Rotterdam

In het honderdste jaar na de invoering van de Opiumwet opende burgemeester Aboutaleb op vrijdag 19 oktober de tentoonstelling ‘Dealen met Drugs’ in het Maritiem Museum Rotterdam. Bezoekers (14+) krijgen een onthullend kijkje in de ongrijpbare en meedogenloze wereld van drugssmokkel via de Rotterdamse haven.

Aboutaleb opent ‘Dealen met Drugs’ in Maritiem Museum. Foto Marco De Swart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aboutaleb: “Ik ben blij dat het kabinet en de gemeenteraad geld willen steken in het voorkomen van ondermijning, want dat is het, van de samenleving door drugshandel. De tentoonstelling ‘Dealen met Drugs’ is in dit kader een mooi project dat museumbezoekers inzicht geeft in deze duistere wereld”. 

Aboutaleb: “De giftige wereld achter de roes die de expositie ‘Dealen met Drugs’ laat zien, drukt de bezoeker in ieder geval met de neus op de feiten”. 

Waar trek jij de lijn? 
In Dealen met Drugs geeft Penoza-schrijfster Chris Westendorp bezoekers van het Maritiem Museum zélf de hoofdrol in de duistere wereld van drugssmokkel. Bezoekers kruipen in de huid van havenmedewerkers, dealers, douanebeambten en rechters. Geld is de grote verleider en stelt ze voor onmogelijke dilemma’s. Ga jij voor meer controles in de haven, ook al kost dit tijd en geld? Of strijk jij 3.000 euro op door je toegangspas van de containerterminal uit te lenen aan een smokkelaar? Geef jij die jonge dealer straf of laat je hem gaan?

Gesprekken met politie en ex-dealers
Voor Dealen met Drugs heeft het Maritiem Museum intensieve gesprekken gevoerd met de Douane, Zeehavenpolitie, FIOD, het Openbaar Ministerie, het HARC-team (Hit-And-Run-Cargo), preventieprogramma Drugs & Alcohol, ex-dealers en gebruikers. De feiten, cijfers én verhalen zijn schokkend.

‘Dealen met Drugs’ is van 20 oktober 2018 tot en met 21 april 2021 te zien in het Maritiem Museum in Rotterdam.