Akte van Mannheim arriveert bij Maritiem Museum Rotterdam

Op woensdag 22 mei arriveert een uniek document in het Maritiem Museum Rotterdam: de Akte van Mannheim. Dit verdrag zorgt al anderhalve eeuw voor vrije handel op de Rijn. Op 22 mei zal minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de akte in ontvangst nemen. Vervolgens is het enkele maanden te zien in het Maritiem Museum.

Rijnschip de Helena Foto Fred Ernst
Rijnschip Helena te bezoeken op 22 en 23 mei. Foto, Fred Ernst.

De Akte van Mannheim legt een historische reis af over de Rijn, vanwege haar 150-jarig bestaan. Het document is al tentoongesteld in Mannheim, Bonn en Duisburg.

Verbinding met Duitsland

De Rijn is de drukste rivier van Europa en verbindt Rotterdam met het Duitse achterland. Toch was het eeuwenlang niet eenvoudig om er handel te drijven: onderhoud was slecht en er werd veel tol geheven. Op 17 oktober 1868 kwam hier, dankzij de Akte van Mannheim, definitief een einde aan. Het verdrag werd afgesloten door zes Rijnoeverlanden: Frankrijk, Nederland en vier voormalige Duitse staten.

Symbool van Europese samenwerking

De Akte van Mannheim regelt het verkeer op de Rijn en zorgt voor een vrije en gemeenschappelijke transportmarkt. Het verdrag houdt al ruim 150 jaar stand. Het is een belangrijk symbool van Europese samenwerking en één van de oudste internationale verdragen die nog in werking is

Gratis bezoek op Rijnvaarder met stempas

Ter ere van de aankomst van de akte in Rotterdam is een bijzonder schip te gast in de Maritiem Museum Haven: de Helena, één van de laatste Rijnschepen uit die tijd. Op 22 mei en 23 mei ligt dit schip aan de gastensteiger. Op die dagen mogen bezoekers, op vertoon van hun stempas voor de Europese verkiezingen, gratis aan boord van de Helena tussen 13.00 en 15.00 uur.