At Sea Demonstration 2015 positief afgerond door marine

Missie geslaagd, Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft de afgelopen week geschiedenis geschreven. Het luchtverdedigings- en commandofregat  heeft als eerste marineschip ooit met haar Smart-L Extended Long Range radar een ballistische raket buiten de dampkring gevolgd en gelijktijdig zichzelf en het eskader verdedigd tegen inkomende anti-scheepsraketten. Dit wordt Integrated Air and Missile Defense (IAMD) genoemd. De Koninklijke Marine heeft met deze test onder andere laten zien internationaal voorop te lopen op het gebied van radartechniek en levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de NAVO Integrated Air and Missile Defence.

De Zeven Provinciën is hiertoe in staat door de gemodificeerde Smart-L radar. Deze in Nederland door Thales ontwikkelde radar stelt het schip in staat om vroegtijdig een ballistische raket waar te nemen en gelijktijdig in de eigen luchtverdediging te voorzien. Alle vier de luchtverdedigings- en commandfregatten (LCF) van de Koninklijke Marine zullen vanaf 2019 voorzien zijn van deze radar.

Tijdens de At Sea Demonstration 2015 (ASD) doen fregatten en destroyers uit Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Frankrijk, Italië, Noorwegen en Spanje mee. In totaal gaat het om 10 schepen uit 8 verschillende landen. Deze landen maken gedurende het event gebruik van nieuwe technologie voor het uitvoeren van gelijktijdige lucht- en raketverdediging. De demonstratie wordt geleid door de Nederlandse commandeur Frank Sijtsma samen met een internationale staf aan boord van Zr.Ms. De Zeven Provinciën.

Meer… Defensie