Port of Rotterdam met TechBinder. Foto, PortXL.

Bedrijven en start-ups starten samenwerking tijdens 6e Shakedown PortXL

Monitoring waterkwaliteit, kunstmatige riffen, drijvende zonne-installaties, vaartuigen voor het opruimen van plastic. Dit zijn allemaal voorbeelden van technologieën in het innovatie-acceleratieprogramma van PortXL 2021. Hun missie is duidelijk: de economie laten groeien en de ecologie in stand houden. Vertegenwoordigers van partners Havenbedrijf Rotterdam, Van Oord, Boskalis, en ook van extern bedrijf NxtPort internationaal, starten samenwerkingen met deze vernieuwers die daarmee hun innovatieve reis gaan starten of consolideren. Bij sommige was nog wat tijd nodig om de laatste details uit te werken, wat betekent dat de volledige impact van het programma de komende maanden bekend zal worden.

Port of Rotterdam met TechBinder. Foto, PortXL.
Port of Rotterdam met TechBinder. Foto, PortXL.
Port of Rotterdam met TechBinder. Foto, PortXL.

De tien bedrijven die aan dit drie maanden durende programma meewerken zijn:

  • Reefy (NL): kunstmatige rifstructuren voor de bescherming van zeeleven en kustlijn.
  • HelioRec (RUS): drijvende installaties voor zonne-energie.
  • Sealution (BE): veiligheids- en gegevenssysteem aan boord dat bij een noodgeval of ongeluk waarbij een bemanningslid is betrokken, een leidinggevende kan lokaliseren en waarschuwen.
  • Clewat (FI): vaartuigen die afval en microplastics uit waterwegen opruimen: tot 200 kubieke meter biomassa per uur.
  • i4sea (BRA): nauwkeurige modellen die voorkennis bieden over de toestand van getijden, stromingen, golven, wind en neerslag in een interessegebied.
  • Seaqualize (NL): slim uitgebalanceerde compensatiesystemen voor deining op zee, die deinbewegingen en neerwaartse snelheden tot 95% verminderen.
  • TechBinder (NL): interactie mens-machine verbeteren door toepassing van nieuwe technologieën zoals AR en gegevensanalyse.
  • Fregata Space (SPA): machinaal leren als een serviceplatform voor het met satellietgegevens opsporen van verontreinigende stoffen, olie en lekkages van chemicaliën.
  • Water Insight (NL): draagbare waterkwaliteitsspectrometer voor het met satellietgegevens controleren van de effecten van baggeren of bouwen.
  • LexX Technologies (AUS): digitale intelligentie voor optimaal onderhoud.

Drie van de vernieuwers komen uit het buitenland en overwegen serieus of hebben al besloten om zich in Rotterdam te vestigen en hun bedrijf verder te laten groeien in de maritieme hoofdstad van Europa. Meer informatie over alle deelnemende bedrijven dit jaar: https://portxl.org/2021-innovations

De missie van PortXL is het versnellen van innovatieve technologieën voor de groene energiesector en de maritieme, logistieke en procesindustrie in havenregio’s wereldwijd. PortXL faciliteert het ondertekenen van betaalde proefcontracten, zodat ondernemers hun technologie kunnen valideren, terwijl bedrijven de nieuwste oplossingen kunnen testen tegen concurrerende prijzen. Bovendien inspireert deze ondernemingslust hun eigen teams. Zo blijft Rotterdam aan de top als slimste haven ter wereld en wordt toegewerkt naar het doel van een CO2-neutrale en digitale haven.