VindO-Energy-Island Visual VindØ consortium

Boskalis en DEME gaan eerste energie-eiland ter wereld realiseren in Deense Noordzee

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP, fondsbeheerder gericht op investeringen in hernieuwbare energie, en een industrieleider in offshore windenergie), kiest voor Boskalis en DEME om het eerste energie-eiland ter wereld te realiseren. CIP heeft met 4 partijen een overeenkomst getekend. CIP treedt op als projectontwikkelaar namens een investeerdersconsortium bestaande uit PensionDanmark en PFA, twee van de grootste pensioenfondsen van Denemarken, en het grootste nutsbedrijf van Denemarken, Andel (gezamenlijk bekend als het “VindØ-consortium”

VindO-Energy-Island Visual VindØ consortium
VindO-Energy-Island Visual VindØ consortium
VindØ-Energy-Island. Beeld, VindØ consortium.

Het energie-eiland in de Noordzee komt ongeveer 80-100 kilometer uit de Deense westkust te liggen, waar de omstandigheden voor groene energieproductie op basis van offshore wind optimaal zijn. het eiland gaat 10 GW offshore-windenergie aansluiten op Denemarken en andere aangrenzende markten. Er komt een innovatiezone met potentieel voor energieopslag en Power-to-X-technologieën. Ook worden er accommodatie en exploitatie- en onderhoudsdiensten gerealiseerd vanuit de haven.

De vier gekozen aannemers zijn ACCIONA, Boskalis, DEME en MT Højgaard International, die elk een unieke reeks capaciteiten en ervaring bieden. Deze aannemers, samen de “NJORD Group” genoemd, hebben een indrukwekkende staat van dienst, en een uitgebreide pool van eersteklas apparatuur en bekwaam personeel dat nodig is om betrouwbare en tijdige projectontwikkeling en uitvoering te garanderen. De NJORD Groep wordt geadviseerd door ingenieursbureau NIRAS.

Grondige screening van meest geschikte aannemers

Thomas Dalsgaard, Partner in CIP: “Copenhagen Infrastructure Partners heeft de meest ervaren experts en de meest geschikte contractpartners ter wereld grondig gescreend voor het Energy Island-project. We zijn ervan overtuigd dat de NJORD Group de ervaring en capaciteiten biedt die nodig zijn voor een succesvolle projectuitvoering op een veilige en betrouwbare manier, zelfs in een ruwe mariene omgeving ver uit de kust in de Deense Noordzee.”

“ACCIONA, Boskalis, DEME en MT Højgaard International tonen, individueel en als groep, uitgebreide en complementaire ervaring en apparatuur, en hebben met succes veel vergelijkbare projecten over de hele wereld ontwikkeld en gebouwd. We zijn erg verheugd om deze samenwerking met zo’n sterke set partners aan te gaan”, aldus Thomas Dalsgaard toe.