CAO-onderhandelingen containerterminal APM Terminals Rotterdam op laatste moment afgebroken

De onderhandelingen tussen de directie van APM Terminals Rotterdam en de vakbonden zijn gestrand, ondanks een akkoord binnen handbereik. De compensatie van de aanstaande hogere pensioenleeftijden vormden voor de bonden het belangrijkste breekpunt. Afgelopen nacht verstreek het ultimatum waardoor de bonden zich nu gaan voorbereiden op acties.

Op 1 oktober 2011 liep de CAO van APM Terminals Rotterdam af. Sinds die tijd wordt er onderhandeld over een verlenging voor een periode van twee jaar. Bij de onderhandelingen spelen de toekomstige werkgelegenheid en het compenseren van de aanstaande hogere pensioenleeftijden een belangrijke rol. De bonden hebben de onderhandelingen gestaakt, ondanks het begin deze maand bereikte convenant tussen de bonden en de directies van APM Terminals Rotterdam (op de eerste Maasvlakte) en APM Terminals Maasvlakte II over een werkgelegenheidsgarantie voor alle medewerkers.

Werkgelegenheid
Over de toekomstige werkgelegenheid in de containeroverslagbranche in de Rotterdamse haven bestaat enige onrust. Door de uitbreidingen op de tweede Maasvlakte zal er vanaf 2014 sprake zijn van een toename van terminalcapaciteit. Daarbij zullen de nieuwe terminals een veel hogere graad van automatisering kennen waardoor er minder arbeidsplaatsen per overgeslagen container noodzakelijk zullen zijn. APM Terminals bouwt een dergelijke nieuwe terminal op Maasvlakte II.

De reden voor deze nieuwbouw is het verder toenemende volume aan containers. Daarnaast worden er nu schepen gebouwd die 18.000 containers kunnen vervoeren. Voor deze Triple E-schepen zijn o.a. grotere, hogere en verder reikende kranen nodig om te kunnen laden en lossen.

Convenant
De aanleg van de nieuwe APMT terminal op de Tweede Maasvlakte betekent een herverdeling van de volumes en een verandering van de klantportfolio’s. Het is de verwachting dat onze klanten dermate zullen groeien dat ook de bestaande terminal zich kan richten op verdere continuïteit en versterking van haar positie met eigen volumes en een eigen klantportfolio. Van een afbouw van containeroverslagcapaciteit bij de bestaande terminal is geen sprake. De directie van APM Terminals Rotterdam begrijpt dat medewerkers onzeker zijn over hun baan in deze moeilijke economische tijd. Daarom hebben de beide directies van zowel de bestaande als de nieuw te bouwen APMT terminal gezamenlijk overleg gevoerd met de vakbonden over de toekomstige werkgelegenheid. Recent werd overeenstemming bereikt over een door APM Terminals Rotterdam aangeboden werkgelegenheidsgarantie voor alle huidige medewerkers tot en met 2015. De details hiervan zijn in een convenant tussen bonden en de directie van APM Terminals Rotterdam vastgelegd. Dit convenant maakt onderdeel uit van de afspraken en overeenstemming over de CAO.

Verlenging CAO
Sinds oktober vorig jaar zit de directie van APM Terminals Rotterdam met de vakbonden rond de tafel om de CAO te verlengen. Over de meeste punten bestaat overeenstemming tussen partijen en zijn de verschillen beperkt.

Zo is er aangeboden dat de Automatische Prijs Compensatie (APC) gedurende deze CAO-periode weer zal worden toegepast en automatisch elk jaar zal worden toegekend. Voor 2012 is dit vastgesteld op 2,33%. Op dit moment schat de directie van APM Terminals Rotterdam in dat dit ook voor 2013 de 2,0% zal overschrijden. Daarnaast zal er in 2012 en 2013 een initiële verhoging van 1,1% worden toegekend. En nog twee keer een eenmalige bruto uitkering van Euro 1.250.00, wat gemiddeld overeenkomt met twee keer 1,7%. Verder zijn er een aantal additionele componenten welke gelijk staan aan een loonsverhoging van ca 0,5% per jaar.

Samenvattend komt het er op neer dat APM Terminals Rotterdam twee keer een jaarlijkse verhoging van 5,5% aanbiedt waar de bonden een totaal van 6% per jaar verlangen. Dit verschil zit hem met name in de eis voor hogere eenmalige uitkeringen en tegemoetkoming voor het vervallen van het basispensioen AOW gedurende twee jaar door aanstaande hogere pensioenleeftijden, effectief in 2025. Het landelijk gemiddelde van loonkosten stijging is 2 tot 3 %. In onderstaand diagram is te zien dat de medewerkers van APM Terminals Rotterdam in vergelijking tot de sector, de industrie en heel werkzaam Nederland de afgelopen tien jaar fors meer zijn gaan verdienen. In dat licht wordt de huidige eis van de bonden als bovengemiddeld gezien.

Pensioenleeftijd compensatie
Bij APM Terminals Rotterdam bestaat er voor medewerkers een Prepensioenregeling. In politiek Den Haag ligt een voorstel om de pensioenleeftijd gefaseerd naar 67 jaar te brengen. De vakbonden willen echter vasthouden aan de bestaande prepensioenleeftijd en -regeling. De kosten voor de te missen AOW-bijdrage zouden gedurende de extra jaren grotendeels voor rekening van de werkgever moeten komen.

APM Terminals Rotterdam heeft aangeboden om de medewerkers die op korte termijn met deze verhoging van de pensioenleeftijd te maken krijgen, tegemoet te komen, waarbij APM Terminals Rotterdam 50% van het fiscale maximum zal dragen. Dit geldt voor medewerkers van APM Terminals Rotterdam die geboren zijn in de jaren 1955 tot en met 1959. Voor alle andere medewerkers heeft de directie van APM Terminals Rotterdam aangegeven dit op structurele basis in een werkgroep Pensioenen te willen bespreken. Het is bovendien nog niet bekend welke wijzigingen de overheid hierin exact gaat doorvoeren. Vanwege de complexe materie kost het de nodige tijd om dit zorgvuldig te bespreken en te zoeken naar een oplossing.

Acties
Helaas is deze compensatie van de verhoging van de pensioenleeftijd met name een breekpunt voor de vakbonden en accepteren zij dus het CAO-voorstel niet. De bonden bereiden zich nu voor op acties.

APM Terminals Rotterdam B.V.
APM Terminals Rotterdam is onderdeel van de A.P. Moller-Maersk Group en is één van de meer dan vijftig containerterminals van APM Terminals (APMT). APMT is een wereldwijd opererende terminalorganisatie met vestigingen in 126 landen en ongeveer 110 duizend medewerkers in verschillende bedrijfstakken. Dit varieert van containertransport en logistiek tot productie van olie en gas en retail. APM Terminals Rotterdam is sinds 2000 op de Maasvlakte in Rotterdam gevestigd.

APM Terminals Rotterdam is verantwoordelijk voor de overslag van containers in de Rotterdamse haven. APMTR laadt en lost containers van zeeschepen naar andere schepen (feeders en barges), treinen en vrachtwagens. De inhoud van de container is voor APMTR niet belangrijk; het doel is het zo veilig en efficiënt mogelijk overslaan. Dit wordt dagelijks verzorgd door zo’n vierhonderd terminaloperators in volcontinu rooster. Technici binnen de afdeling Technical Services (120 man) zorgen voor het onderhoud van kranen, Straddle Carriers en ander materieel, en verhelpen storingen. Daarnaast zijn nog ongeveer 180 medewerkers werkzaam op ondersteunende afdelingen als Finance, HR en Planning.

Meer… APM Terminals Rotterdam