Checkmate 3 toch europees kampioen IMS 600 2006

Op zondag 4 juni 2006 pakte de Checkmate 3 van schipper Peter de Ridder onverwachts toch de Europese titel IMS 600. Het EK IMS 600 was onderdeel van de Scheveningse ABN AMRO North Sea Regatta 2006. Na de gemiste offshore eerder deze week, achtte de Checkmate 3 zichzelf kansloos voor de overwinning. Het evenaren van de zilveren positie van 2005 zou al een hele uitdaging worden. De concurrentie hield echter ernstig rekening met een comeback van kampioenen van 2004. En de familieboot flikte het inderdaad, nadat het vier races op rij won.

“Wij hebben niet gewonnen, maar de Foxy en Daikin hebben vandaag een fout gemaakt”, zei de Ridder zondagmiddag bescheiden. “Vanochtend begonnen we met vier punten achterstand op de Foxy en zeven op de Daikin”, aldus De Ridder die na zit te genieten. “We hadden het geluk dat zij steeds aan de verkeerde kant van de lijn startten. Voor de laatste wedstrijd stond de Foxy nog bovenaan en de Daikin daarachter, maar de Foxy was te vroeg weg.” Hoewel dat volgens de bemanning van de Daikin luid en duidelijk over de marifoon was aangegeven, heerste er na afloop toch verwarring over die OCS. Op de steiger bij de Foxy beweerden de mannen dat die voor de Daikin was en zij dus tweede waren. Sterker nog, het verschil met de Checkmate zou slechts 0,3 punt zijn. “De zeilnummers lijken erg op elkaar, dus wij hebben echt goed geluisterd en weten zeker dat wij het niet waren”, aldus Frans van der Heijden. De schipper van de Daikin Airco had gelijk en pakte het zilver.

“We hebben het weggegeven”, verklaarde Stijn Becker van de Daikin. De eerste start ging gelijk fout: “We vertrokken in de tweede linie en iedereen voer over ons heen. Daarom zijn we naar rechts geklapt, maar dat bleek de verkeerde kant te zijn. Toen we terug gingen, lagen ze allemaal voor ons. Dan moet je gaan inhalen en daar zijn we niet zo sterk in.” De condities waren bovendien lastig met een zwakke wind die tegen de stroming in stond, waardoor er korte en relatief hoge golven ontstonden. Becker: “In de tweede wedstrijd woei het minder. We waren mooi weg. Daarna lagen we een paar keer in de parking en finishten we als zevende. De Checkmate voer zichzelf vrij. Ze zaten zelfs voor de Grand Soleil van de Russen. Dat is super goed. Zij hebben vier eentjes en dan ben je de terechte winnaar.”

Wachten op pensioen
Daar sloot de Foxy zich direct bij aan. Schipper Sander Vos: “Als ze die tweede offshore wel hadden gezeild, waren we gisteren al kansloos geweest.” Na de dip van zaterdag, besteedde de bronzen bemanning na afloop 5,5 uur aan het veranderen van de mastzetting. “En we hadden profijt van ons kluswerk, maar dat was net een dag te laat”, aldus Vos. “We balen gruwelijk, maar feliciteren Peter. Nu wachten we op zijn pensioen en bij het NK zullen we de duimschroeven eens aandraaien.”

Bron: Diabo, 05-06-2006;