Coastwise Offshore Services en Next Generation Shopyards tekenen voor nieuw schip.

Coastwise Offshore Services en Next Generation Shipyards tekenen voor bouw nieuw scheepstype

Op donderdag 27 augustus zijn bij Next Generation Shipyards in Lauwersoog de handtekeningen gezet onder het contract voor een nieuw te bouwen energiezuinig en brandstof besparende aluminium schip voor de offshore windindustrie, met een optie op nog drie schepen. Het gaat om een nieuw scheepstype dat de stabiliteit van een catamaran koppelt aan de snelheid en brandstofefficiency van een éénrompsschip (monohull). Opdrachtgever is Coastwise Offshore Services, de nieuwe scheepvaaronderneming van Eelko Wijdieks, Douwe van den Berg en Onno Nienhuis. Het project is tevens een belangrijke impuls voor de provincie Groningen.

Coastwise Offshore Services en Next Generation Shopyards tekenen voor nieuw schip.
Coastwise Offshore Services en Next Generation Shopyards tekenen voor nieuw schip.
Coastwise Offshore Services en Next Generation Shopyards tekenen voor bouw nieuw schip.

Een nieuwe rederij die zich vanuit Lauwersoog toelegt op de offshore windindustrie, een innovatief scheepstype van eigen bodem, met een investering van 5 miljoen euro. Dat is de opbrengst van ruim 20 maanden enthousiasme, betrokkenheid en geloof in een duurzame toekomst. Met als feestelijke ontknoping: het ondertekenen van een overeenkomst voor een nieuw te bouwen offshore service schip tussen scheepvaartonderneming COS Master en de Groninger scheepsbouwer Next Generation Shipyards in Lauwersoog. Voor het commercieel management van het schip tekent SeaZip Offshore Service in Harlingen.

De combinatie is terug te vinden in de naam waaronder het nieuwe scheepstype op de markt komt: 30 Pax Monomaran Crewtender-Endurance class NG2727. Het schip dat Coastwise volgend jaar december geleverd krijgt, gaat varen onder de naam COS Master. Het aluminium schip heeft een lengte van ruim 27 meter, biedt ruim en comfortabel plaats aan 30 passagiers en kan 15-22 ton lading vervoeren. Het is uitgerust met een dek kraan. De kruissnelheid bedraagt 27 knopen. Het ontwerp is innovatief en duurzaam, waarmee Next Generation Shipyards een concept neerzet dat aantrekkelijk is voor de markt en symbool staat voor de rol die de regio Groningen wil spelen op het gebied van de energie transitie en hernieuwbare energie.

Scheepvaartondernemers Eelko Wijdieks en Douwe van den Berg breiden hun activiteiten uit naar de offshore energiemarkt. Na in contact met Albert Keizer, directeur van Next Generation Shipyards en het Ondernemershuis Noord Groningen vielen de puzzelstukjes op zijn plaats.

Douwe van den Berg van Coastwise: “Albert Keizer had al langere tijd de intentie om een eigen crewtender te ontwerpen. Onze plannen sloten goed op elkaar aan. In nauwe samenwerking met scheepsarchitect Fred van Dorresteijn (VDD-Design/Dordrecht) wist Next Generation Shipyards onze uitgangspunten te vertalen in een uniek scheepsontwerp.

Het ontwerp biedt de stabiliteit van een traditionele catamaran en de snelheid en brandstofefficiency van een monohull. Dat betekent: ultiem comfort bij optimale prestaties. Echt the best of two.”

Anticyclische investering zonder bankfinanciering
Plannen bedenken is één, plannen uitvoeren is een heel ander verhaal. Daar is geld voor nodig. In dit geval: 5 miljoen euro. Ondanks de coronacrisis wisten Wijdieks en Van den Berg dit te klaren. Extra opmerkelijk is dat de ‘anticyclische financiering’ is gerealiseerd. In korte tijd wist Coastwise, met de hulp van Ondernemershuis Noord Groningen, een kleine groep private investeerders voor het project te interesseren. De deelname van ondernemer Onno Nienhuis (Hendrikson Holding B.V., Zoutkamp) als partner owner zorgde voor een extra versnelling. In de ontwikkelfase stak de Provincie Groningen de helpende hand uit met een startsubsidie. Het Fonds Nieuwe Doen, dat projecten financiert op het gebied van zorg, duurzame energie en leefbaarheid in de provincie Groningen, heeft een lening verstrekt, dit mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.

Na oplevering van de schepen besteedt Coastwise Offshore Services het commercieel management van de Monomaran Crewtender uit aan SeaZip Offshore Service in Harlingen. SeaZip heeft de afgelopen tien jaar een stevig netwerk opgebouwd in de offshore wind- en gas- en olie-industrie, zowel in Noord-Europa als elders in de wereld. Douwe van den Berg: “We kennen elkaar al vele jaren en gaan dankbaar gebruikmaken van de expertise en internationale contacten van SeaZip. Onze schepen, geschikt voor dertig passagiers, zijn een goede aanvulling op de schepen van SeaZip die berekend zijn op twaalf personen.”

Innovatie en persoonlijke betrokkenheid

Voor het operationeel management van de schepen tekenen Eelko Wijdieks en Douwe van den Berg zelf. Letterlijk, want volgens de beste kapitein/eigenaar-traditie gaan ze zelf als kapitein op de schepen varen. Voor de rest van de bemanning – twee tot vijf man, afhankelijk van het project – beschikken ze over een eigen pool van ervaren professionals. Van den Berg: “Het innovatieve, duurzame ontwerp van het schip en onze persoonlijke betrokkenheid bij de operationele processen staan borg voor de onderscheidende kwaliteit van de dienstverlening van Coastwise Offshore Services. De markt van offshore wind groeit en is een belangrijke factor voor de werkgelegenheid in Groningen. We zijn er trots op daar een aandeel in te hebben.”

Douwe van den Berg en Eelko Wijdieks benadrukken dat hun bijzondere initiatief dat resulteert in de bouw van het schip alleen heeft kunnen slagen dankzij de medewerking en het vertrouwen van een groot aantal partijen, waaronder: de aandeelhouders, Onno Nienhuis, Next Generation Shipyards, VDD-design, Ondernemershuis Noord Groningen (OHNG), Fonds Nieuwe Doen, Jonker Belastingen Trip Advocaten & Notarissen, Accountantskantoor Spijk, Bastide advocaten en fiscalisten, Jelsma Koelma Notarissen en juridisch adviseurs en SeaZip Offshore Service.