‘De Rotterdam kan nog wel 500 jaar mee’

De kennismaking met het cruiseschip Rotterdam heeft Bert Kloosterziel blij verrast. Het schip, dat als Rembrandt nog in de haven van Freeport op de Bahama’s ligt, verkeert volgens hem in een verrassend goede staat. ,,Zeker als je bedenkt dat het schip ruim twee jaar heeft stilgelegen,” zegt Kloosterziel, die namens de RDM-werf aan boord van het schip is. De SS Rotterdam als SS Rembrandt arriveert in oktober 1998 bij Hoek van Holland. (Archieffoto Rotterdams Dagblad)


Dossier ss Rotterdam
Rotterdam/Freeport – Kloosterziel is de vertegenwoordiger van de eigenaar. Twee weken geleden is het voormalige vlaggenschip van de Holland America Line (HAL) door de RDM-werf gekocht. Op last van de bank van de inmiddels failliette rederij Premier Cruise ligt het schip al ruim twee jaar ‘aan de ketting’ in de haven van Freeport op het eiland Grand Bahama, één van de grootste eilanden van de paradijselijke archipel.


,,Voor een schip van vijftig jaar oud én na ruim twee jaar opgelegd te hebben gelegen ziet ze er prima uit,” laat Bert Kloosterziel vanaf het schip weten. Helemaal verwonderlijk is dat niet, want hoewel werkeloos aan de kade, heeft er toch al die tijd een kleine bemanning op het schip gezeten. ,,Een man of acht, verdeeld over twee ploegen en onder leiding van een officier,” vertelt Kloosterziel. ,,Zij hebben zich beziggehouden met onderhoud en wachtlopen. Kortom, ze hebben op het schip gepast en er voor gezorgd dat alles in orde blijft.”


Die bemanningsleden hebben enthousiast gereageerd op het bericht dat het schip van eigenaar is veranderd. ,,De mensen die aan boord zitten vinden het een prachtig schip,” vertelt Kloosterziel. ,,Ze hadden het zonde gevonden als het schip naar de sloop zou zijn gegaan. Daar zag het op een gegeven moment echt naar uit. Een ander schip van Premier Cruise, de Big Red Boat 3, dat ook in Freeport lag opgelegd, is wel aan een sloper verkocht.”

Bron: Rotterdams Dagblad, 19-05-2003;