De visie van Jan Peter Francke

Sinds de opening van Rotterdam World Gateway (RWG) in september 2015 werd afgelopen april de 2,5 miljoenste deep sea container overgeslagen bij ‘s werelds meest geautomatiseerde en innovatieve containerterminal. Wij spraken met de Manager Human Capital Jan Peter Francke, die de HR-organisatie vanaf het begin heeft opgebouwd.

Jan Peter Francke
Jan Peter Francke. Foto: RWG

Rotterdam World Gateway (RWG) is ’s werelds meest moderne en innovatieve containerterminal. De volledig elektrische terminal gelegen op de Tweede Maasvlakte kent een hoge mate van automatisering en heeft een capaciteit van 2.350.000 TEU per jaar. De schepen aan de kade worden gelost en geladen door automatische kadekranen, die vanaf afstand vanuit het kantoor gemonitord en bijgestuurd worden. Daar ontmoeten wij Manager Human Capital Jan Peter Francke.

Vanaf scratch opgebouwd

“Toen ik hier in 2013 voor het eerst kwam was dit alleen nog maar een stuk opgespoten land. En kijk hoe het er nu uitziet!”, begint Jan Peter Francke, Manager Human Capital bij RWG, enthousiast te vertellen. “We draaien op volle toeren met 270 man in dienst. De kade ligt continu vol. Het is heel gaaf om te zien dat vanuit niets, dit is opgebouwd.” Met uitzicht op de gigantische kranen, grootste schepen, vele containers en geautomatiseerde voertuigen is het inderdaad moeilijk voor te stellen dat dit een aantal jaar geleden een zandvlakte was.

In de periode dat Jan Peter begon bij RWG bestond de terminal namelijk nog helemaal niet. “Ik heb een achtergrond in het HR-vak binnen de industrie en techniek sector. Toen ik de mogelijkheid voorbij zag komen om vanuit scratch een HR-organisatie op te bouwen voor de meest moderne containerterminal, werd ik direct enthousiast. Dus zo begon ik begin 2013 aan deze uitdaging in een kantoor in Rotterdam met lege bureaus en lege kasten”, lacht Jan Peter. “In de beginperiode moest over alles worden nagedacht. Wat voor soort organisatie willen we zijn? Wie hebben we daarvoor nodig? Functiebeschrijvingen, salarisindelingen, contracten, arbeidsvoorwaarden, pensioen; alles moest worden opgezet”, legt Jan Peter uit.

Foto: RWG

Een gigantische groei

Twee jaar later bij de opening van de terminal werkten er rond de 150 man bij RWG. Een gigantische groei in een korte periode. Hoe heeft Jan Peter dit aangepakt? “Het is belangrijk dat je een goed beeld en een duidelijke visie hebt van hoe de organisatie eruit moet komen te zien. Waar wil je als bedrijf voor staan en welke kant wil je op?”, legt Jan Peter uit. “Vervolgens moet je met alle stappen die je zet, goed nadenken of die passen in dat plaatje. Dit beeld moet je weten te definiëren en over kunnen brengen op anderen.” En dat kan uitdagend zijn, vooral omdat in de beginperiode de terminal zelf nog gebouwd moest worden en het een heel nieuw soort terminal werd die nog niet eerder was gebouwd. “Het is spannend te zien in hoeverre hetgeen je bedacht hebt, ook goed werkt in de praktijk. Ik moet zeggen dat dat voor het overgrote deel goed gelukt is. Tegelijkertijd moet je niet bang zijn om bij te stellen waar nodig. Belangrijk is dat je dan het doel voor ogen houdt.”

Kijken naar vaardigheden

Jan Peter vertelt verder: “In de basis zijn we een containerterminal. We slaan containers over van zeeschepen naar trucks, treinen en binnenvaartschepen. Wat ons anders maakt, is dat alles hier in hoge mate is geautomatiseerd. Er zijn zelfs plekken op de terminal waar mensen helemaal niet mogen komen. Omdat wij de meest geautomatiseerde terminal ter wereld zijn, betekent dit dat wij andere soorten functies hebben in vergelijking met andere containerterminals. Bij RWG wordt gebruik gemaakt van hoge mate van IT automatisering. Er rijden automated guided vehicles (AVG’s) die zelf analyseren wanneer de accu leeg is en deze automatisch verwisselen. Daarnaast zitten er bij ons geen mensen op de kranen. Dit gebeurt allemaal op afstand. In een kantooromgeving zit de remote operator met een headset achter een zestal schermen en twee joysticks. Dat zijn een nieuw soort functies waar nog geen opleidingen voor bestaat.” Als je minder naar harde eisen als opleidingen kijkt, is het belangrijk te formuleren wat voor soort mensen je zoekt. “Het gaat veel meer over de vaardigheden van mensen. Hand-oogcoördinatie, rust, overzicht bewaren, goed kunnen communiceren zijn belangrijke vaardigheden voor remote operators. Deze vaardigheden kunnen voortkomen uit verschillende opleidingen en achtergronden.”

“HET GAAT VEEL MEER OVER DE VAARDIGHEDEN VAN MENSEN”

Verder merkt Jan Peter op dat er vergeleken met andere terminals, er veel HBO’ers en universitair geschoolde mensen in dienst zijn bij RWG. “Ook hebben we in verhouding tot andere terminals veel vrouwen in dienst en is diversiteit een belangrijk onderdeel van het recruitmentbeleid.”

Gemeenschappelijke interesse

Door op die manier naar mensen te kijken, kon Jan Peter in een redelijk korte tijd een grote groep goede mensen aannemen. “We kijken verder dan alleen de mensen die al vele jaren in de containersector werken. We kijken juist ook naar andere soort bedrijven en sectoren. De achtergronden van onze werknemers zijn dan ook uiteenlopend.” Ondanks de verschillende achtergronden hebben deze medewerkers een gemeenschappelijke interesse. “Iedereen die hier komt werken is enthousiast over nieuwe technieken, innovaties en mogelijkheden en zijn niet bang voor een uitdaging.”

Een klein sprongetje in het diepe is het namelijk af en toe wel geweest. “Alles was en is eigenlijk nog steeds nieuw. Ook voor ons. Als iemands een baan zocht waar alles al van a tot z was uitgedacht, zat je hier niet goed. Dat je bijdroeg aan iets wat nog niet eerder was gedaan en waarvan het nog niet helemaal duidelijk was hoe het ging lopen, maakte het juist zo gaaf. En nog steeds.”

Foto: RWG

Jong team

Inmiddels is RWG al een aantal jaar operationeel en is het een geoliede machine. “Met relatief weinig mensen draait de terminal op bijna 90 procent van zijn capaciteit. Dat is een heel knappe prestatie in een nog zo korte periode. Dat onderscheidt ons echt van andere terminals.” En dat is te merken binnen de cultuur van het bedrijf. “Er werken hier zowel mensen met heel veel verstand van terminals en containers en mensen die heel erg enthousiast worden van een bijdrage leveren aan deze nieuwe manier van containers overslaan”, gaat hij verder. “We zijn een jong team. De gemiddelde leeftijd is 34,5 jaar. Daarnaast zijn we door de hoge mate van automatiseringen ook een compact bedrijf en zijn de communicatielijnen kort. Tot slot heerst hier ook een bepaalde directheid, wat in de Rotterdamse haven niet vreemd is.”

Meebouwen aan de terminal van de toekomst

“Ontwikkeling is ontzettend belangrijk binnen RWG. Een heleboel equipment en software die hier gebruikt wordt, is de laatste in zijn versie. Er zit constant voldoende dynamiek in om bij te blijven, het betrouwbaarder, sneller en beter te maken. Wij vinden het belangrijk dat medewerkers hierover meedenken. Tijdens het Navingo Career Event gaat RWG op zoek naar mensen die enthousiast worden van werken met de nieuwste technieken en die willen meewerken aan de verdere doorontwikkeling van RWG. “We zoeken mensen die het gaaf vinden om in een innovatieve omgeving te werken met de laatste technieken. Daarvoor is kennis over IT wel belangrijk”, legt Jan Peter uit. En nieuwsgierig zijn over de toekomstige mogelijkheden. “Je moet enthousiast raken van al die automatiseringen, want er liggen nog genoeg kansen voor de toekomst.”

View on Vimeo.
Jan Peter Francke tijdens de presentatie van RWG op het Navingo Career Event 2019