De visie van Tjardo Meulenbroek. Foto: Critical Minds

De visie van Tjardo Meulenbroek

Na jaren voor een baas te hebben gewerkt, ontdekte Tjardo Meulenbroek dat hij voor zichzelf wilde beginnen. Maar wel op een andere manier dan hij had gezien bij de bedrijven waar hij voor heeft gewerkt. “Ik geloof in de kracht van mensen binnen een organisatie waarin zij zichzelf kunnen zijn”, vertelt Tjardo Meulenbroek.

De visie van Tjardo Meulenbroek. Foto: Critical Minds

Een simpel idee

Vijf jaar geleden ontmoetten Tjardo Meulenbroek en Floris Groeneveld elkaar.” Floris was op dat moment net een jaar bezig met het opzetten van Critical Minds en was hiervoor op zoek naar een partner die dit samen met hem verder wilde gaan ontwikkelen”, vertelt Tjardo Meulenbroek, ondernemer bij Critical Minds, ons. Na wat gesprekken bleek dat zij dezelfde visie deelden met betrekking tot de manier van werken en hoe om te gaan met werknemers binnen een bedrijf.

Links Floris Groeneveld en rechts Tjardo Meulenbroek. Foto: Critical Minds.

Het beste uit jezelf halen

“Wij geloven dat je een omgeving moet creëren waar mensen zichzelf kunnen en willen zijn. Dan voelen mensen zich op hun gemak en kunnen ze het beste uit zichzelf halen. Daarnaast moet je werken vanuit de kracht van de mens. Ik heb binnen mijn vorige functies vaak gezien dat dit niet gebeurde”, legt Tjardo uit. “Mensen deden hun werk omdat ze de rekeningen moesten betalen, niet omdat ze er energie van kregen. Dat vind ik zonde!” Daarom wilden Tjardo en Floris het anders aanpakken. “Wij kijken heel erg naar wat iemand leuk vindt om te doen en waar iemand goed in is. Dan kan je iemand optimaal inzetten.”

Inmiddels zijn we vijf jaar verder en is Critical Minds uitgegroeid tot een succesvol adviesbureau. “Critical Minds ondersteunt industriële organisaties bij het structureel verbeteren van hun projectbeheersing. Wij creëren draagvlak voor nieuwe ideeën, we maken processen inzichtelijk en we sturen projecten voornamelijk voor maritiem technische bedrijven, zodat projecten op tijd of zelfs eerder af zijn. Bovenal zorgen wij voor een optimale samenwerking”, legt deze critical mind uit. “Dit doen we door intern mee te draaien binnen een bedrijf en advies te geven.” Zo werkt Critical Minds onder andere voor Damen Shipyards Group, Alewijnse Marine, Royal IHC, SAS Offshore, Boskalis, De Vries Scheepsbouw en Oceanco.

WIJ KIJKEN HEEL ERG NAAR WAT IEMAND LEUK VINDT OM TE DOEN EN WAAR IEMAND GOED IN IS.”

De vier kernwaarden

Terug naar de visie van Tjardo. Hoe halen zij het beste uit hun mensen? “Wij bieden onze critical minds enerzijds veel vrijheid en anderzijds verantwoordelijkheid. Zo vinden wij het belangrijk dat onze critical minds ook meedenken met hoe we de dienstverlening van Critical Minds verder kunnen verbeteren. Dit doen we door middel van zelfsturende teams. Zo zijn onze critical minds niet alleen bezig met projecten bij de klant, maar ook bezig met bedrijfsontwikkeling van Critical Minds. Daarmee dagen we ze uit ondernemend te zijn.” Ondernemend zijn is een van de kernkwaliteiten binnen het adviesbureau. Net als analytisch en kritisch zijn. “Dat is iets waar we goed in zijn. We blijven onszelf constant af vragen hoe we dingen beter kunnen doen en om ons werk bij de klant goed te kunnen uitvoeren, zijn dit belangrijke eigenschappen.” Daarnaast zijn er ook een aantal belangrijke kernwaarden binnen Critical Minds. “Transparantie is voor ons een belangrijke kernwaarde. Je moet niet bang zijn om het achterste van je tong te laten zien. Met eerlijkheid en oprechtheid kom je heel ver. Hier komt ook weer het durven uit spreken van wat je wilt terug.”

“Wij proberen iedereen bewust te maken en te houden aan onze kernkwaliteiten en waarden. Dit doen we onder andere met 360 graden feedback”, gaat hij verder. Een instrument op het gebied van beoordeling en ontwikkeling van werkgevers voor het meten van competenties. “Wij houden geen functioneringsgesprekken, in plaats daarvan gaan we twee keer per jaar met het hele bedrijf weg. Tijdens dit uitje staat het geven van feedback centraal. Iedereen geeft elkaar feedback op basis van onze bovengenoemde kernkwaliteiten en waarden. Dus ook wij krijgen feedback. Wij geloven dat iedereen elkaar feedback moet kunnen geven en dat je zo van je mede critical minds kunt leren. Op deze manier houden we elkaar scherp.”

Een technische achtergrond

Naar wie is Critital Minds op zoek? “Op dit moment bestaat ons team uit dertig personen. Iedereen is hbo of wo-opgeleid en het merendeel heeft een technische achtergrond”, vertelt Tjardo. Daar willen we steeds meer naar toe, want we merken dat degene met een technische achtergrond echt enthousiast worden van de projecten die wij doen bij klanten.” Naast een technische achtergrond wordt ook hier weer gekeken naar de kernwaarden van Critical Minds. “Daarom kijken we vaak verder dan het cv en gaan we echt met mensen in gesprek om te ontdekken of zij over deze waarden beschikken. Dat zit in je of niet.” Volgens Tjardo vallen deze waarden niet aan te leren, maar de kernkwaliteiten wel. Daarom worden nieuwe critical minds intern opgeleid. “Als mensen bij ons in dienst komen, gaan ze een uitgebreid opleidingstraject van twee jaar door. Vragen die hier centraal staan zijn: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Dit wordt gedaan door meerdere inhoudelijke trainingen. Ook worden er professionele trainingen gegeven om ze op te leiden als consultant. Maar er is voornamelijk aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.” Na deze twee jaar wordt de leercurve verder ingezet. “We kijken dan per individu waar iemand behoefte aan heeft en zetten dit vervolgens door.”

“JE MOET NIET BANG ZIJN OM HET ACHTERSTE VAN JE TONG TE LATEN ZIEN.”

Doordat er veel ruimte wordt gegeven voor doorontwikkeling ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën. “Onze collega Bas Hillerström is drie jaar geleden begonnen met Sustainable Minds. Een onderdeel binnen Critical Minds dat zich bezig houdt met het adviseren van bedrijven hoe zij zich duurzamer kunnen organiseren richting de toekomst. Hierbij wordt het veelal lineaire productieproces omgebogen naar een circulair proces. Dat zorgt uiteindelijk voor een beter milieu, meer tevreden mensen en ook nog eens een beter rendement.”

Kansen voor de toekomst

De laatste vijf jaar is Critical Minds flink gegroeid. Wat willen zij de komende jaren nog meer bereiken? Wij richten ons nu voornamelijk op projectbeheersing en duurzame procesverbetering binnen de maritieme industrie. We merken dat nog niet alle bedrijven binnen deze branche bekend zijn met ons en onze dienstverlening, dus hier valt nog veel terrein te winnen. Ook liggen er internationaal veel mogelijkheden.” Daarnaast is Critical Minds op dit moment actief bezig met het helpen van bedrijven in andere branches, zoals de bouw en infra. “Uiteindelijk zien wij dat wij onze opdrachtgevers niet meer alleen ondersteunen met hun projectbeheersing en duurzame procesverbetering, maar dat wij ook steeds meer ingeschakeld worden om ons gedachtegoed mee te nemen. Dit wordt dan ook een steeds belangrijker deel van onze dienstverlenging. Critical Minds helpt bedrijven hun doelen te realiseren door een heldere visie te bepalen, te zorgen voor een optimale samenwerking en projecten op tijd en binnen budget af te ronden.”