Delft Challenge pakt draad weer op in Tour de France a la Voile

Op donderdag 10 juli 2008 pakte Team Delft Challenge de draad weer op in de Tour de France à la Voile. Nadat de studenten vorige week met hun Mumm 30 op de rotsen liepen, begon hun race tegen de klok. De walploeg draaide op volle toeren om de beschadigde kiel te repareren. Toen de vanUden-TU Delft-VanOord eenmaal vaarklaar in de haven van Granville lag, besloot het wedstrijdcomité om de twee volgende offshores wegens te harde wind af te blazen. De boot ging weer terug op de trailer en arriveerde via de weg in Lorient. Vanavond klinkt het startschot voor de laatste Atlantische offshore van 180 mijl naar Royan. Daarna gaat de Tour verder op de Middellandse Zee.

“Het ging redelijk vanmiddag”, aldus stuurman Michiel van der Meulen over de drie gevaren inshores voor de kust van Lorient. De vanUden-TU Delft-VanOord kwam als 24ste, 25ste en 21ste door de finish. “De starts gingen beter. Alleen lieten we tactisch af en toe slagen liggen en maakten we bij de boeirondingen soms fouten in de boothandeling.” Door alle tegenslagen staan de Nederlandse studenten momenteel laatste in het klassement van 27 deelnemers. Als het aan Van der Meulen ligt, komt daar de komende weken verandering in: “De stemming is positief. Dit is de laatste etappe op de Atlantische Oceaan. We willen nog even vlammen naar Royan om de Fransen te laten zien dat we het wel kunnen. Hopelijk varen we een goede race en kunnen we het gat met de rest wat kleiner maken. Dan kunnen we wellicht op de Middellandse Zee in het klassement stijgen.”

Reachen naar Royan
“Het worden reach (halve windse) condities van 15 tot 20 knopen, dus we zullen onder spinnaker of genua varen”, blikt Van der Meulen vooruit. “Het zal niet ruig worden en de boothandeling wordt heel belangrijk. Ze hebben namelijk flink wat boeien in het parcours opgenomen. Het belooft ook een interessante rit te worden voor wat betreft de zeilkeuzes. Daarin zal behoorlijk wat winst te halen zijn.” Op de vraag of ze na de klap van vorige week nog veranderingen hebben doorgevoerd, antwoordt de stuurman: “Alles is grondig geëvalueerd en er zijn duidelijke afspraken gemaakt over bij welke diepte we overstag gaan. We hebben die marge iets ruimer genomen. Daarnaast is iedereen nu op de hoogte van de risicogebieden, zodat de gehele bemanning daar op scherp staat.” Alhoewel de start van de Tour voor hen moeizaam verliep, blijft de doelstelling van de Nederlanders om bij de eerste drie studententeams in Royan te finishen. Daar wordt de vloot vrijdagnacht verwacht.

Over de Tour de France à la Voile
De Tour de France à la Voile is een zware competitie van korte baan- en langeafstandsraces. De vloot van professionele, amateur- en studententeams legt gedurende de maand juli ruim 900 zeemijlen af. De deelnemers varen vanaf Duinkerken in tien etappes door het Kanaal, de Golf van Biskaje en de Middellandse Zee naar de finishplaats Hyères. Drie daarvan zijn langer dan 180 mijl. De eerste zes offshores brengt het wedstrijdveld langs de Atlantische kust naar Royan. Daar gaan de schepen op transport naar Saint-Cyprien aan de Middellandse Zee voor het tweede deel van de Tour de France à la Voile. De finish is op 24 juli in Hyeres.
Voor meer informatie over het team kunt u contact opnemen met de volgende personen:

vanUden-TU Delft-Van Oord Sailing Team
Nick Goerens, teammanager
GSM: +33 686630189
E-mail: [email protected]

Op locatie langs de Atlantische kust
Bart van der Wijk, team pr
GSM: +31 6 45868204

In Nederland:
Diana Bogaards, perscontact
GSM: 06-51383762
E-mail: [email protected]

Teamwebsite, https://www.delftchallenge.nl/
Website Tour de France à la Voile, https://www.tourvoile.fr/site/accueil.php

——————————————————————————–

Bron: vanUden-TU Delft-Van Oord Sailing Team, 11-07-2008;