Deltaweek vaart nieuwe koers op en rond Zeeuwse wateren

Deltaweek in zee met DELTA

Vanaf 2009 vaart de DELTAWEEK samen met de kersverse hoofdsponsor DELTA een nieuwe koers op en rond de Zeeuwse wateren. Die laat de recreatieve en fanatieke wedstrijdzeilers uitgebreid kennismaken met de veelzijdige provincie Zeeland. Voortaan bestaat de DELTAWEEK uit meerdere subevenementen, waarvan de DELTAWEEK Zeeland Regatta en de DELTAWEEK Business Race nieuw zijn. In het eerste weekend van 27 en 28 juni is er tevens een actief walprogramma voor het publiek in Zierikzee. Voor de jongste telgen geldt die zaterdag als hoogtepunt, want dan vindt de finale van de DELTA Spetters plaats. Deze plannen werden vandaag tijdens de Hiswa te Amsterdam bekendgemaakt.

De Zeeuwse delta, kust, zeearmen, meren en rivieren vormen samen een watersportbestemming bij uitstek. Voeg daar het unieke eilandleven en de fraaie natuur aan toe en de ingrediënten voor een onvergetelijke zeilweek zijn compleet. Zeeland heeft in dat opzicht veel te bieden en het vernieuwde DELTAWEEK-programma laat dat zien. Het is de bedoeling dat het meer bekendheid genereert voor Zeeland als watersportprovincie en voor de havenplaatsen. DELTA is daarbij een krachtige partner.

Gert-Jan van den Elsen van DELTA: “Als Multi-Utility bedrijf willen we ook in onze sponsoring energie geven aan Zeeland. Daarom steunen we evenementen die Zeeland vooruit helpen. Met de plannen voor de DELTAWEEK en DELTA Spetters hopen we een stimulans te geven aan de – terechte – positie van Zeeland als watersportprovincie bij uitstek.” Kees van der Vaart van Stichting DELTAWEEK: “We zijn blij met de ondersteuning van DELTA. Daarmee kunnen we samen het evenement verder uitbouwen en professionaliseren. Uiteindelijk willen we meer enthousiaste zeilers aan de Zeeuwse watersportcultuur laten proeven.”

Zeilprogramma
De DELTAWEEK trekt al 38 jaar vooral wedstrijdzeilers in scherpe jachten, Ronde- en Platbodems, Ongemeten en eenheidsklassen (Laser SB3 en J22). Zij varen in het eerste weekend baanraces op de Oosterschelde voor Zierikzee. De week daarna in Colijnsplaat met op vrijdag een zeewedstrijd voor de Zeeuwse kust. In de tussenliggende periode kunnen ze deelnemen aan de dagraces die elke dag in een andere plaats finishen. Deze succesformule blijft bestaan en wordt verder uitgebouwd. De eerste uitbreiding is de DELTAWEEK Business Race op vrijdag 26 juni 2009. Diverse bedrijventeams zullen die dag proberen elkaar de loef af te steken. Na de prijsuitreiking schuiven ze aan bij het diner met de rest van de deelnemers aan de DELTAWEEK.
Op zaterdag 27 juni gaan de reeds bestaande races van start. In dat eerste weekend vindt tevens de tweede uitbreiding plaats; de DELTAWEEK Zeeland Regatta. Daarbij staat de combinatie fun en lekker varen centraal. Dit subevenement richt zich op vrienden- en familieteams die het leuk vinden om af en toe eens aan een wedstrijd mee te doen, maar vooral op zoek zijn naar de pret rondom het zeilen. Op zaterdagochtend koersen de deelnemers naar Yerseke voor een bijzondere Zeeuwse proeverij. ‘s Middags zeilen ze terug naar Zierikzee voor een knetterend feest. Zondagochtend gaat het richting Neeltje Jans waar ze met RIB’s de Noordzee opgaan voor een ware adrenalinekick. Zondagmiddag volgt de afsluiting van de DELTAWEEK Zeeland Regatta, wederom in Zierikzee.

Boeiende walactiviteiten
Om de DELTAWEEK ook voor het publiek boeiend te maken, wordt er een uitgebreid walprogramma opgetuigd. In het weekend van 27 en 28 juni valt er overdag van alles te beleven op de kade en in de haven van Zierikzee. De bezoekers en bewoners kunnen zich vermaken met roeiwedstrijden, radiografisch bestuurbare zeilbootjes en de snelste tijd neerzetten met grinden (aan de lier draaien) en fok hijsen. De wateractiviteiten beginnen zodra de deelnemende jachten uitvaren (circa 11.00 uur) en duren totdat ze terugkeren (circa 16.00 uur).

DELTA Spetters
In het voorjaar van 2009 gaat in Zeeland het project de DELTA Spetters van start. Dat richt zich op leerlingen uit groep acht, dus kinderen van 11-12 jaar. Het is de bedoeling dat ze op een speelse manier kennismaken met watersport, waarbij kanoën, zeilen en windsurfen de basisactiviteiten zijn. Het programma vindt op verschillende locaties en schooldagen plaats. Voor de uitvoering bundelen zeil- en surfscholen en lokale watersportverenigingen de krachten. Tijdens de DELTAWEEK staat zaterdag 27 juni in het teken van de DELTA Spetters finale.

Groeiplan
Met deze uitbreidingen wordt een eerste stap gezet in de uitbouw van de DELTAWEEK tot het watersportevenement van Zeeland. In de komende jaren zal de DELTAWEEK qua vaargebied en de omringende activiteiten verder uitbreiden.

Foto: Deltaweek 2009

Bron: Deltaweek 2009, 05-03-2009;