Deme installeert onderzeese exportkabel voor Elia in rap tempo

Deme heeft met succes een 85 kilometer onderzeese exportkabel geïnstalleerd voor het Modular Offshore Grid (MOG) van Elia met het hypermoderne kabelinstallatieschip ‘Living Stone’. De kabel verbindt de Offshore Switch Yard van Elia met het station Stevin in Zeebrugge en het offshore substation van het Rentel windpark.

Living Stone foto Deme 1-8-2019
Kabelinstallatieschip ‘Living Stone’. Foto, Deme.

De Living Stone laadde de kabel bij fabrikant Hellenic Cable in Griekenland, bracht hem naar de site in België en voerde een vlekkeloze kabelinstallatie, offshore-verbindingen en vier pull-ins uit. Met het innovatieve kabellegsysteem aan boord van de Living Stone konden de werkzaamheden in een recordtijd worden uitgevoerd. Het unieke systeem met twee kabelbanen kan één kabel installeren en de volgende kabel tegelijk voorbereiden aan dek, inclusief de installatie van het kabelbeschermingssysteem (CPS).

Marco Kanaar, Project Director bij DEME Offshore: “Met een nieuw, complex schip zoals de Living Stone verwacht je nog wat kinderziektes, maar het was geweldig dat onze bemanning eventuele problemen al van tevoren had opgelost. De uitstekende teamgeest tussen de bemanning van het schip en het projectteam en uiteraard de constructieve aanpak van onze klant Elia waren essentieel voor dit succes.”

Tom Pietercil, Project Director bij Elia: “Het project is in een recordtijd afgerond: de eerste afspraken met de overheid werden in maart 2016 gemaakt en het MOG zal in september van dit jaar operationeel zijn. Dit is het resultaat van een goede samenwerking tussen alle partners in het project.”

Het Belgische onderzeese kabelproject Modular Offshore Grid werd toegekend in augustus 2017. DEME heeft ook de nieuwste sleephopperzuiger ‘Bonny River’ ingezet op het project om 45 kilometer sleuven op te vullen.