Dockwise Vanguard wacht op beter weer voor groot transport

Rotterdam staat aan de vooravond van een zeer bijzonder transport. De Dockwise Vanguard van Boskalis is in de haven van Rotterdam om een enorm vaartuig te laden. Het gaat om de Hermod van Heerema Marine Contractors. Dit half-afzinkbare kraanschip uit 1978 wordt op de Dockwise Vanguard geladen en vervolgens naar Zhoushan in China vervoerd. Na het lossen zal de Hermod worden ontmanteld en gerecycled op de werf van Zhoushan Changhong International Ship Recycling.

Rustige weersomstandigheden nodig
Het is de bedoeling om het kraanschip dit weekend te verhalen van het Calandkanaal (havennummer 5340) naar de Dockwise Vanguard in de Alexiahaven, Rotterdam-Maasvlakte. De vaartocht duurt zo’n 4 uur. Maar dat kan alleen onder rustige weersomstandigheden. Als de weersvoorspelling klopt, gaat het transport een aanzienlijke vertraging oplopen en kan de Hermod pas rond 15 september worden verhaald. Voor het laden van het kraanschip en het zeevast maken op de Dockwise Vanguard zijn 4 dagen gereserveerd. Direct daarna vertrekt het schip naar China.

De Hermod is een enorm vaartuig, hij is 90 meter hoog, 86 meter breed en 154 meter lang.

Transport goed te zien voor publiek
Het laden van de Hermod in de Alexiahaven kan vanaf de dijken op de Maasvlakte 2 goed worden gevolgd. FutureLand, het informatiecentrum van de Rotterdamse haven op de Maasvlakte, gaat zijn rondvaartboot de FutureLand Ferry inzetten om het publiek de gelegenheid te geven om het transport te zien. Mocht de wind gaan liggen en de Hermod onverhoopt toch dit weekend verhaald worden dan wordt dat bekend gemaakt op twitteraccount @de_havenmeester.

Het transport van de Hermod is enigszins te vergelijken met dat van twee jaar geleden. Toen werd in het Calandkanaal onder grote publieke belangstelling de Armada Intrepid – een schip van 245 meter lang op de Dockwise Vanguard geladen: