Doop Acta Orion

Acta Marine en CIG Shipbuilding kondigen met trots aan dat het nieuwe DP2 offshore construction support schip ACTA ORION is gedoopt. De doopplechtigheid vond plaats op donderdag 22 oktober 2015 in de haven van Harlingen.

De doopvrouw, mevrouw Didi te Gussinklo Ohmann, project directeur van Van Oord’s Gemini project, voerde de doop van de ACTA ORION uit. Acta Marine breidt haar vloot uit met dit ‘Walk to Work’ construction support schip om de offshore windindustrie beter van dienst te zijn.

De ACTA ORION heeft een lengte van 108 meter en een breedte van 16 meter. De belangrijkste kenmerken van het nieuwe DP2 offshore construction support schip betreffen: accommodatie voor tachtig personen, een groot lading/werkdek, een laadruim met tussendek en het biedt meer dan 1250 m2 dekruimte. De ACTA ORION is gebouwd en ontworpen door CIG Shipbuilding. Het scheepsontwerp is geoptimaliseerd om met als doel het comfort en de operationele werkbaarheid van het schip tijdens offshore werkomstandigheden zo hoog mogelijk te laten zijn. Dit maakt de ondersteuning van installatie-activiteiten ook mogelijk tijdens zwaardere weersomstandigheden op zee. Het schip wordt uitgerust met een motion-compensated personnel transfer gangway, wat de veilig overstappen van bemanning naar windmolenfundaties mogelijk maakt.

Direct na de oplevering, halverwege november, wordt de ACTA ORION op het eerste project ingezet. Dit betreft het Gemini Windmolenpark, dat momenteel in aanbouw is door Van Oord Offshore Wind Projects, 85 kilometer ten noorden van de Nederlandse kust. De specifieke rol van de ACTA ORION is de ondersteuning van de constructieactiviteiten met betrekking tot het aanleggen en aansluiten van de elektriciteitskabels in het windpark. De ACTA ORION wordt ook ingezet als basis voor de bemanningen van de in het veld werkzame crew transfer schepen. Daarnaast kan het schip ook ondersteuning bieden bij de bouw en het onderhoud van windtubines die worden geplaatst nadat de installatie van de elektriciteitskabels is voltooid.

“Acta Marine zet met de ACTA ORION een grote stap voorwaarts in de Offshore Windindustrie,” aldus Rob Boer, Managing Director van Acta Marine. “Samen met de tien Crew Transfer schepen die we eerder dit jaar hebben aangekocht, zijn we in staat om een breed scala van maritieme diensten te bieden aan opdrachtgevers in deze groeiende markt.”

Enkele foto’s van de plechtigheid:

Acta Orion - Foto: Acta Marine

Acta Orion - Foto: Acta Marine

Acta Orion - Foto: Acta Marine