‘Dream Team’ Pieter Heerema wint Open Nederlands Kampioenschap Draken 2014

Pieter Heerema

Het ‘dream team’ van Pieter Heerema won afgelopen weekend in Muiden overtuigend het Open Nederlands Kampioenschap in de Draken. Heerema zeilde voor de gelegenheid met de regerend Europees kampioen Lars Hendricksen (DEN) op het voordek en Theis Palm (DEN) in het midden. Het trio was zo goed op dreef, dat het de slotrace niet meer in actie hoefde te komen. Het zilver ging naar de Nederlanders Theo Diets, Boris Bayer en Joop Doomernik en het brons naar meervoudig Draken-kampioenen Poul Ricard Hoj Jensen (ANT), Tim Tavinor en Noddy Norden (GBR).

De vloot voor deze Nederlandse titelstrijd telde 31 boten, die vanaf vrijdag 29 mei tot en met zondag 1 juni 2014 de strijd aanbonden. Ondanks de uitdagende zeilcondities konden alle zeven geplande wedstrijden worden gevaren.

De kersverse kampioen Pieter Heerema reageerde na afloop verheugd: ‘We hebben weliswaar met een race te gaan al gewonnen, maar dat was op het nippertje. De wind was zwak, soms erg lastig om te kunnen racen met al die shifts. Hoe dan ook, het was een prima training voor de Dragon Gold Cup in september. Zowel voor ons als voor het racecomité, die het ontzettend goed deed en open stond voor input. Om met dit ‘Dream Team’ te varen, was een speciale ervaring. Het was één van de hoogtepunten uit mijn zeilcarrière.”

Zijn voordekker Lars Hendricksen won eerder dit seizoen zelf als stuurman van zijn eigen bemanning het Europees Kampioenschap in de Draken. Hij geldt net als Heerema als favoriet voor de Dragon Gold Cup 2014, die in september voor de kust van Medemblik plaatsvindt. Hendricksen over zijn Nederlandse kampioenschap met collega en concurrent Heerema: ‘Het klikte gewoon. De weersomstandigheden met grote winddraaiingen waren lastig, maar boden ons tegelijkertijd veel kansen. Tactisch gezien hadden we het in vrijwel alle races bij het juiste eind. Ons slechtste resultaat was een vijfde plek, terwijl we in veel wedstrijden aanvankelijk 20e of 25e lagen. Door gebruik te maken van de draaiende wind konden we steeds terugkomen.”

Zijn overstap van het roer naar het voordek viel soms niet mee: ‘Ik stuur al sinds ik 16 of 17 jaar oud ben en ik ben nu 55. Dit was mijn debuut op het voordek. Zowel onze middenman Theis als ik weten precies welke schoot wanneer bediend moet worden. Als ik er eentje vergat, dan pakte hij die en nam ik zijn taak over. Zo bevond ik me soms in het midden van de boot en dan weer voorop. Het was wat rommelig, maar we kwamen steeds redelijk oké uit de manoeuvres.”

Over de Dragon Gold Cup 2014
De postolympische Draak viert dit seizoen haar 85-jarig bestaan met de zeventigste editie van de Dragon Gold Cup. Dit feestelijke evenement vindt van 7 tot en met 12 september 2014 in Medemblik plaats. Voorafgaand aan deze historische krachtmeting kunnen de deelnemers van 3 tot en met 5 september warm draaien tijdens de Tune-Up. De inschrijving is vanaf nu open.