Driemaster ‘Stad Amsterdam’ aangekomen bij Damen voor ‘groene refit’

De klipper ‘Stad Amsterdam’ is op 28 oktober aangekomen bij Damen Shipyards in Den Helder. Genodigden kregen van kapitein Moritz Kuhlenbäumer een rondleiding en uitleg over de werkzaamheden die op de planning staan aan het schip in de aankomende 5 maanden. De ‘groene refit’ gaat 5 maanden duren en is voor haar ambassadeursrol tijdens de wereldtour die het schip gaat maken. De reis is ter promotie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, de Sustainable Development Goals (SDG) World Tour. Op de laatste dag van Sail 2020 begint de reis en gaat over de hele wereld en eindigt in New York.

Stad Amsterdam komt aan in Den Helder foto Damen pb 29-10-2019
Stad Amsterdam komt aan in Den Helder. Foto, Damen.

Tijdens het 5 maanden durende onderhoudsprogramma gaat Damen Shipyards Den Helder werkzaamheden uitvoeren die de efficiëntie en duurzaamheid gaan vergroten. De hoofdmotoren en dieselgeneratoren worden vervangen door apparatuur met een beter rendement. En het vuilwatersysteem wordt vervangen door een systeem wat het vuile water filtert zodat het schoon en veilig over boord kan.

SDG World Tour

De VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling worden door alle VN-lidstaten aangenomen als een oproep tot actie om welvaart te bevorderen en tegelijkertijd het milieu te beschermen. Ze vertegenwoordigen een plan om tegen 2030 een betere wereld te bouwen voor mens en planeet.  
Tijdens de reis maakt het schip 17 stops, beginnend in Amsterdam en eindigend in New York. Bij elke stop zal de missie zich richten op 1 van de 17 doelen, waarbij in totaal 500 miljoen mensen worden bereikt met de boodschap van de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Stad Amsterdam gebouwd door Damen

De Stad Amsterdam is door Damen in 2000 opgeleverd. Ze combineert de beste bouwmethoden uit het verleden met die van nu, met een klassieke uitstraling. Het schip is 76 meter lang en beschikt over 31 zeilen met een totale oppervlakte van 2.200 vierkante meter. Ze vaart onder de Nederlandse vlag voor zakelijke evenementen, luxe cruises en avontuurlijke zeiltochten.