Driemaster Stad Amsterdam voor groene refit naar Damen in Den Helder

Vanaf 1 november komt de 76 meter lange driemaster ‘Stad Amsterdam’ bijna een half jaar op de werf van Damen Shipyards in Den Helder te liggen voor onderhoud. De klipper (gebouwd door Damen) wordt daar klaar gemaakt voor een wereldtour ter promotie van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, de Sustainable Development Goals (SDG) World Tour. De reis gaat op de laatste dag van Sail 2020 beginnen en eindigt in New York.

Stad Amsterdam at Damen Shiprepair Oranjewerf 2016 Foto Damen
Stad Amsterdam bij Damen Shiprepair Oranjewerf in 2016. Foto, Damen.

Stad Amsterdam wordt efficiënter en duurzamer

Damen gaat de onderhoudswerkzaamheden uitvoeren op de voormalige marinewerf ‘Willemsoord’ in het centrum van Den Helder. Deze historische locatie met een directe toegang tot de zee is meer dan 200 jaar oud. De Stad Amsterdam wordt straks een stuk efficiënter en duurzamer. De hoofdmotoren en dieselgeneratoren worden vervangen door apparatuur met een beter rendement. En het vuilwatersysteem wordt vervangen door een systeem wat het vuile water filtert zodat het schoon en veilig over boord kan.

Den Helder kijkt uit naar komst van bijzondere driemaster: “We hopen dat er velen volgen”, aldus Evert van den Broek van Damen Shipyards Den Helder. “We hebben natuurlijk al 5 mooie ‘Sail Den Helders’ gehad, waar al die prachtige tallships langskwamen om te bezichtigd te worden. Dit is de eerste keer dat we meteen één van de mooiere en Nederlandse tallships in onderhoud krijgen.” Bekijk de video van NH Nieuws met Evert van den Broek over de Stad Amsterdam.

17 VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling

Met deze groene aanpassingen is het schip een mooie ambassadeur voor de SDG World Tour. Deze twee-jarige reis is ter promotie van de 17 VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. De doelstellingen zijn een oproep aan alle landen om tot actie te komen om welvaart te bevorderen en tegelijkertijd het milieu te beschermen.

17 stops in 2 jaar

Er worden 17 stops gemaakt tijdens de reis. Beginnend in Amsterdam en eindigend in New York. Bij elke stop gaat de missie zich concentreren op een van de 17 doelen. In totaal worden er zo’n 500 miljoen mensen bereikt met de boodschap van de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Stad Amsterdam gebouwd door Damen

De Stad Amsterdam is door Damen in 2000 opgeleverd. Ze combineert de beste bouwmethoden uit het verleden met die van nu, met een klassieke uitstraling. Het schip is 76 meter lang en beschikt over 31 zeilen met een totale oppervlakte van 2.200 vierkante meter. Ze vaart onder de Nederlandse vlag voor zakelijke evenementen, luxe cruises en avontuurlijke zeiltochten.