Eerste gezinnen ontvangen stroom van grootste windpark in België

Vanaf vandaag zijn de eerste 4 windturbines van Norther aangesloten op het stroomnet in België en leveren groene stroom aan enkele duizenden gezinnen. Norther wordt het grootste offshore windpark van België.

Foto, Norther.
Foto, Norther.

Dit is de eerste stap op weg naar de volledige oplevering van het park in deze zomer met 44 windturbines in totaal. En het is een belangrijke stap voor de bevoorradingszekerheid in België. Norther gaat straks aan 400.000 huishoudens stroom leveren. Engie en Eneco kopen elk 50 procent van de geproduceerde stroom voor hun klanten.

Bart Tommelein, burgemeester van Oostende en voormalig Vlaams minister van Energie en staatssecretaris voor de Noordzee:

“Ik ben zeer verheugd met deze eerste belangrijke stap in het operationele luik van Norther. Hoe méér hernieuwbare energie we produceren, hoe minder we beroep moeten doen op andere vervuilende technologieën. Tegelijk levert de offshore-economie jobs op bij de bedrijven in de haven van Oostende, niet alleen bij de bouw maar ook nadien voor het beheer en het onderhoud van de windmolenparken. Opnieuw een bewijs dat duurzaamheid en economie hand in hand kunnen gaan.”


Bart Tommelein, burgemeester van Oostende samen met Thierry Aelens, operations & maintenance manager Norther. Foto, Norther

De installatie van de 44 turbines van Norther begon eerder deze maand. Het is de laatste en meest cruciale fase in de bouw van het grootste offshore windpark van België. Twaalf turbines zijn al geïnstalleerd en worden vandaag verbonden met het nieuwe hoogspanningsstation van Elia Stevin in Zeebrugge. De opgewekte windenergie vloeit naar het Belgische stroomnet en wordt verkocht aan Engie en Eneco.

Het windpark Norther ligt op 23 kilometer voor de kust van Oostende en heeft een totale capaciteit van 370 MW.

Norther is het 6e windmolenpark op de Noordzee. In totaal zullen de 6 windmolenparken samen aan 1,3 miljoen huishoudens elektriciteit leveren. Norther deed voor de bouw een beroep op twee leveranciers, MHI Vestas Offshore Wind en Van Oord. Van Oord verzorgt het design, de engineering, de levering en de ingebruikname van de fundamenten van de windturbines en de elektrische infrastructuur (OHVS en bekabeling) en is verantwoordelijk voor het transport van de windturbines. Van Oord gebruikt hiervoor het installatieschip Aeolus. Het Deense MHI Vestas levert de 44 turbines met elk een maximale productiecapaciteit van 8,4 MW.