Substation onderweg naar Belgische Noordzee. Foto, Deme.

Eerste offshore substation onderweg naar Belgische Noordzee voor SeaMade

Het eerste van twee offshore substations voor het offshore windmolenpark SeaMade is op de werf in Hoboken vertrokken naar zijn eindbestemming in de Belgische Noordzee. Het 1.200 ton zware substation telt 4 dekken, is 14 meter hoog en heeft een vermogen van 235 MW.

Substation onderweg naar Belgische Noordzee. Foto, Deme.
Substation onderweg naar Belgische Noordzee. Foto, Deme.
Eerste Substation onderweg naar Belgische Noordzee. Foto, DEME.

Met een capaciteit van 487 MW is SeaMade het grootste offshorewindpark in België. SeaMade is het resultaat van de samenvoeging van twee offshorewindprojecten, voorheen bekend onder de naam Mermaid (235 MW) en Seastar (252 MW). De windturbines van SeaMade zouden vanaf midden 2020 groene energie moeten produceren. Dat zal bijdragen tot de Belgische klimaatdoelstellingen en de toekomstige energievoorziening van het land.

Na een succesvolle samenwerking bij eerdere offshorewindparken sloegen ENGIE Fabricom, Tractebel, Smulders en DEME Offshore de handen in elkaar voor de volledige EPCI-scope (engineering, aankoop, bouw, transport, installatie en inbedrijfstelling) van de hoogspanningssubstations van SeaMade. De partners hebben een sterk trackrecord in het aanbieden van geïntegreerde oplossingen aan de wereldwijde sector van offshorewindenergie.

Het hoogspanningssubstation is het kloppende hart van het offshore windmolenpark. Het transformeert de geproduceerde windenergie naar 225 kV, wat op zijn beurt toelaat de elektriciteit aan land te brengen via het Modular Offshore Grid (MOG) van Elia.

Mathias Verkest, CEO van het offshorewindpark SeaMade: “Het is echt spannend om getuige te zijn van de load-out van deze enorme staalconstructie van 1.200 ton op de assemblagewerf van Fabricom. We zijn blij dat het eerste van de twee offshore substations naar het concessiegebied van Mermaid is vertrokken en we zijn dankbaar voor de vele uren die de gecombineerde teams hebben besteed om hier een succes van te maken. Dankzij een nauwe samenwerking en de enorme inzet van een toegewijd team en onze contractanten zullen we groene energie kunnen leveren aan 485.000 Belgische huishoudens.”

Substation onderweg naar Belgische Noordzee. Foto, DEME.