European Maritime Day in Den Helder in 2021

De gemeente Den Helder en de provincie Noord-Holland gaan de European Maritime Day (EMD) in 2021 organiseren. Dit heeft de Europese Commissie vandaag bekend gemaakt. De EMD is een bijeenkomst van politici, beleidsmakers, private en publieke stakeholders uit heel Europa over alles wat met de zeeën en oceanen te maken heeft.

Het is ook een beurs voor bedrijven die actief zijn in, op of om de zee, ook wel de “blauwe economie” genoemd. Rond de EMD wordt bovendien een festival georganiseerd, dat de Europese burgers attent moet maken op het grote belang van de zeeën en oceanen. De EMD zal worden gehouden op en rond het complex Willemsoord, met schouwburg De Kampanje als hart van het evenement. De EMD wordt jaarlijks rond 20 mei gehouden.

Het thema van de EMD 2021 wordt door de provincie en de gemeente bepaald in overleg met de Europese Commissie en het Ministerie van Infrastructuur & Milieu. Gedeputeerde Cees Loggen: “de provincie Noord-Holland wil graag aandacht besteden aan de aanpassingen die havens moeten doen in hun dienstverlening om aan de behoeften van hun gebruikers te kunnen voldoen bij het toenemend gebruik van de zee.”

De EMD – de eerste werd in 2008 georganiseerd – trekt doorgaans zo’n 1.000 deelnemers. Dit jaar vond het evenement plaats in Poole (GB). De komende jaren is het evenement achtereenvolgens in Burgas (Bulgarije), Lissabon, Cork (Ierland), Den Helder, Ravenna (Italië), Brest (Frankrijk) en Svendborg (Denemarken).