Europees commissaris milieu bezoekt DFDS Seaways in Gent

Vrijdag 29 januari 2016 verwelkomt de haven van Gent Europees commissaris voor Milieu, maritieme zaken en visserij Karmenu Vella. Aan de terminal van de Deense rederij DFDS Seaways bezoekt hij een schip dat minder zwavel uitstoot, wat aansluit bij het Europese milieubeleid. Het bezoek komt er op initiatief van de ‘European Community Shipowners Association’.

DFDS Seaways vaart dagelijks met ro/ro-lading tussen Gent en het Zweedse Göteborg. Een keer per week wordt er verder gevaren naar het Noorse Brevik. Alle drie de schepen op deze route zijn uitgerust met een zogenaamde ‘scrubber’. Dat is een wasinstallatie die de zwavel in de uitlaatgassen van het schip eerst schoonwast voordat ze worden uitgestoten. Hiermee voldoet DFDS Seaways aan de Europese regelgeving inzake milieu. Want sinds 2015 mogen van de Europese Unie in de zone van het Kanaal, de Noordzee en de Baltische Zee (het SECA-gebied) enkel nog schepen varen die maximum 0,1% sulfer uitstoten. DFDS Seaways heeft in totaal 100 miljoen euro opzij gezet voor de installatie van scrubbers. Momenteel zijn 17 van zijn schepen uitgerust met deze technologie.

De commissaris gaat aan boord van de Magnolia Seaways om kennis te maken met deze technologie en met hoe deze vermindering van de uitstoot in zijn werk gaat. Bovendien voerde DFDS Seaways op dit schip reeds testen uit om de CO2-uitstoot te monitoren. Vanaf 1 januari 2018 dienen schepen ook minder CO2 uit te stoten. DFDS Seaways bereidt zijn vloot hier al op voor.

Meer… Port of Ghent