Europese visserij moet back to the future

Terwijl de Europese Commissie zich voorbereid op een hervormd Gemeenschappelijk Visserijbeleid organiseert OCEAN2012 voor de tweede keer European Fish Week. Deze week, van 4 tot en met 12 juni, vraagt OCEAN2012 in heel Europa de aandacht van de burgers. Ook in Nederland worden diverse activiteiten georganiseerd rond de rijke historie van de Nederlandse visserijsector en de eindeloze mogelijkheden die de zee biedt.

Nog niet eens zo heel lang geleden was er meer vis, waren er meer boten, waren er meer vissers en waren er in Europa meer gemeenschappen afhankelijk van de visserij. Het merendeel van de Europese visvoorraden wordt voortdurend overbevist en in veel gevallen zijn de biologisch veilige grenzen al overschreden. Verderop in dit document vindt u enkele voorbeelden, voornamelijk met betrekking tot de Nederlandse visserij. Maar het is niet altijd zo geweest. In een tijd die nog niet al te lang achter ons ligt, waren de visvoorraden gezonder en waren de vissersgemeenschappen rijker.

OCEAN2012 nodigt de inwoners van Europa uit om met eigen ogen te komen kijken hoe onze zeeën ooit gezonder waren, hoe de overbevissing hier verandering in heeft gebracht en hoe de hervorming van het Gemeenschappelijke Visserijbeleid (GVB) van de EU ons de kans biedt om terug te gaan naar het verleden – Back to the Future. In Nederland staan de rijke historie en toekomst van de visserijsector centraal in een fototentoonstelling met foto’s van Nederlandse visserij; vroeger en nu. De tentoonstelling is de gehele week te zien in het Museon te Den Haag waar op woensdag 8 juni ook een symposium “Meer met de Zee” georganiseerd wordt.In de bijlage hiervoor opnieuw de uitnodiging. Media kunnen zich hier nog voor aanmelden.

“Tijdens de European Fish Week kijken we naar het verleden en stellen we onszelf de vraag hoe wij ook in de toekomst uit de zee kunnen blijven oogsten.”, aldus Irene Kingma, coördinator Nederland van OCEAN2012. “Aan de hand van dit symposium en deze foto-expositie die de rijke geschiedenis van de visserij in Nederland illustreren, en de eindeloze mogelijkheden die de zee ons biedt, hopen wij mensen en overheden te betrekken in een dialoog met als thema hoe wij beter gebruik van de zee kunnen en moeten maken. Het verhaal van de visserij is er één van overexploitatie. Een overexploitatie die ertoe heeft geleid dat de zee aan rijkdom en productiviteit heeft ingeboet en visserijgemeenschappen hun kansen steeds kleiner zien worden. De hervorming van het Gemeenschappelijke Visserijbeleid kan deze tendens keren. Wij hopen onze standpunten te kunnen delen met Staatssecretaris Henk Bleker”

De verliezen voor de visserijsector worden steeds duidelijker:
1. In 1900 had een kabeljauw die in de Noordzee gevangen werd, gemiddeld een lengte van 1-1,5 meter en was hij 8-10 jaar oud – tegenwoordig wordt deze vis gemiddeld nog maar 50 centimeter en nog geen drie jaar oud;
2. In 1949 werd op het hoogtepunt in Noord-Europa jaarlijks 5485 ton aan blauwvintonijn gevangen – inmiddels wordt er in dat deel van Europa helemaal niet meer commercieel op blauwvintonijn gevist;
3. Rond 1640 werkten er 11 tot 12.000 mensen in de Nederlandse haringvisserij en bedroeg de totale jaarlijks haringvangst zo’n 50.000 ton. Tegenwoordig kan één trawler met een bemanning van 10 of 11 man dezelfde hoeveelheid vangen.

“De belangstelling voor de tweede European Fish Week geeft ons moed,” vertelt Uta Bellion, directeur van het European Marine Programme van de Pew Environment Group’ en coördinator van OCEAN2012. “De Europese Commissie maakt binnenkort haar voorstel voor een hervormd Europees Visserijbeleid bekend; dit is dan ook een belangrijk moment voor de OCEAN2012-leden om te laten zien dat mensen in heel Europa willen dat er een einde komt aan de overbevissing. Tijdens de European Fish Week doen we een beroep op de Europese visserijministers om een Gemeenschappelijk Visserijbeleid neer te zetten waarin de zee de hoogste prioriteit krijgt en de van visserij afhankelijke gemeenschappen daardoor beschermd worden.”

Bron: Ocean2012, 07-06-2011;