Franse vissers willen EU-verbod op Nederlandse pulsvisserij

De kleine Franse visser tegen de grote Nederlandse vissersschepen, dat is de strijd die komende week wordt gestreden in het Europees Parlement, zo meldt NOS. De Fransen willen een totaal verbod op pulsvisserij omdat er bijna niets meer overblijft voor de Fransen. Een verbod zou voor de Nederlandse vissers een ramp zijn, zij hebben miljoenen geïnvesteerd in de pulsvisserij.

Het Parlement stemt dinsdag over de gemeenschappelijke EU-regels over de instandhouding van visbestanden en maritieme ecosystemen en ook over verbodsbepalingen voor bepaalde vismethoden. Onderdeel daarbij is het in Nederland toegepaste maar veelbesproken pulsvisserij.

“Als je na de Nederlanders komt, dan is de zee een woestijn”
Een Franse visser verteld aan de NOS dat hij met pijn in zijn hart zijn boot moet verkopen. “We vangen geen tong meer. Het gaat hier heel slecht met de zee. Financieel is dit niet vol te houden”, zegt hij. En de schuldigen zijn voor hem de Nederlanders, omdat zij massaal voor de Franse kust pulsvissen. “Als je na de Nederlanders komt, dan is de zee een woestijn”, aldus de visser. “Er is niets meer, helemaal niets. Ze elektrocuteren alles, het plankton, het voedsel. De vissen zijn vaak al dood voordat we ze vangen.” Er is weinig wetenschappelijk bewijs voor de stelling van de Fransen.

Pulsvisserij moet juist omarmd worden 
Pulsvisserij moet volgens Minister Schouten van Landbouw en Visserij juist omarmd worden en niet bestreden. Met pulsvissen voorkom je dat de bodem wordt omgewoeld, er is minder bijvangst en het kost minder brandstof.

Franse politie zijn voor een verbod
Franse politici zijn het erover eens dat pulsvissen verboden moet worden. De kans lijkt groot dat Nederland de strijd gaat verliezen in het Europees Parlement. Een meerderheid is voor een flinke beperking van de pulsvisserij.

Bijna 40 procent van de Nederlandse vloot vist met de pulstechniek terwijl alle landen maar toestemming hebben voor 5 procent.