Fusie moederbedrijf van DNV KEMA met GL: forse uitbreiding energietak

Germanischer Lloyd and DNV to merge

DNV, moederbedrijf van energiekennisbedrijf DNV KEMA, en GL (Germanischer Lloyd) hebben een overeenkomst ondertekend om te fuseren tot de nieuwe combinatie, DNV GL Group. Als onderdeel van de fusie zullen de activiteiten van DNV KEMA samengevoegd worden met de duurzame energietak van GL. Hierdoor ontstaat een nieuw en krachtig bedrijf dat klanten ondersteunt bij het realiseren van een betrouwbare, efficiënte en duurzame energievoorziening. Het nieuwe energiekennisbedrijf zal wereldwijd opereren vanuit ruim 30 landen met circa 3,100 medewerkers. Het hoofdkantoor zal gevestigd zijn in Arnhem. In februari 2012 fuseerde KEMA met de duurzame energietak van DNV.

DNV GL Group zal een van ‘s werelds toonaangevende bedrijven zijn op het gebied van scheepsclassificatie en risicobeheer in de sectoren, olie en gas, duurzame energie en elektriciteit. Daarnaast zal het bedrijf een mondiale top-3 speler zijn op het gebied van certificatie van managementsystemen.

“De fusie berust op een sterk strategische rationale en beantwoordt de uitdagingen van toegenomen globalisatie, snelle technologische veranderingen en de noodzaak tot duurzame ontwikkeling. Onze klanten zullen profiteren van een breder aanbod van diensten en van een van de meest compacte netwerken,” aldus de CEO van DNV Group, Henrik O. Madsen, die de CEO zal zijn van de nieuwe combinatie. “De fusie met DNV ondersteunt onze langetermijndoelstelling om een van de meest gerespecteerde bedrijven in de wereld te worden op het gebied van technische veiligheid en advies,” voegt Erik van der Noordaa, CEO van GL Group, toe.

Door de twee international organisaties samen te voegen zal het nieuwe bedrijf een van ‘s werelds toonaangevende, onafhankelijke technisch dienstverleners zijn met state-of-the-art technologische expertise en een sterk vermogen tot innovatie. Met ruim 17,000 medewerkers en een uitgebreid, wereldwijd netwerk van kantoren is DNV GL Group gepositioneerd om de toegenomen internationale concurrentie het hoofd te bieden en nog beter in te spelen op de behoeftes van klanten.

De DNV Stichting zal 63.5% van de aandelen bezitten en Mayfair SE, de eigenaar van GL Group, 36.5%. Het nieuwe bedrijf, dat een gecombineerde omzet heeft van circa EUR 2.5 miljard, zal geregistreerd staan in Noorwegen. Ook het hoofdkantoor zal in Noorwegen gevestigd zijn.

“We zien deze combinatie als een goede strategische match. De twee bedrijven delen dezelfde waarden en beschikken over sterktes die elkaar aanvullen. Beide hebben krachtige merken en stevige marktposities, en een goede reputatie van kwaliteit en integriteit. Zowel in 1999-2000 als in 2006 waren er onderhandelingen over een nauwere samenwerking. Ik ben zeer verheugd dat de timing nu juist lijkt,” zegt Leif-Arne Langøy, voorzitter van de Raad van Commissarissen van DNV.

“DNV is de perfecte partner voor GL. Naast het duidelijke commitment van DNV aan Hamburg, is ons besluit voor deze fusie gebaseerd op het gegeven dat DNV en GL elkaar aanvullen, en een gezamenlijke ambitie hebben op het gebied van innovatie en kwaliteit. Als aandeelhouder met een langetermijnvisie beschouwen we deze combinatie als een voortzetting van onze succesvolle investering in Germanischer Lloyd,” zegt Guenter Herz, voorzitter van Mayfair SE.

DNV GL Group zal zijn positie op diverse expertisegebieden versterken, inclusief het maritieme segment in de gehele olie- & gaswaardeketens. Het bedrijf zal een van de wereldleiders zijn op het gebied van verificatie van pijpleidingen en diensten rondom veiligheid van installaties. Daarnaast zal de nieuwe combinatie een topspeler zijn in certificatie- en adviesdiensten op het gebied van duurzame energie, elektriciteitstransmissie- & distributie, energiegerelateerde testen en certificatie. Om zijn dienstenaanbod verder te versterken, zal DNV GL zich nog nadrukkelijker richten op R&D en innovatie.

DNV GL Group zal opereren in de sectoren Maritiem, Olie & Gas, Energie en Business Assurance. Het wereldwijd hoofdkantoor zal gevestigd zijn in Høvik, even buiten Oslo.

Het hoofdkantoor van het maritieme onderdeel zal gevestigd zijn in Hamburg, Duitsland, en tegelijkertijd gecommitteerd blijven aan de Noorse, maritieme cluster. Het hoofdkantoor van Olie & Gas zal gevestigd zijn in Høvik, Noorwegen, terwijl het hoofdkantoor van Energie in Arnhem gevestigd zal zijn en dat van Business Assurance in Milaan, Italië. DNV GL Group zal georganiseerd worden als een Noorse vennootschap (AS). De transactie vereist goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.

Meer… DNV KEMA en GL Group